Съветът за сигурност: Назначаването на министър-председател в Гвинея-Бисау е „важна стъпка“

0
924

619224Ivoire_Council

UN Photo/Loey Felipe

Съветът за сигурност на ООН отбеляза неотдавнашното назначаване на Карлос Корейа като министър-председател на Гвинея-Бисау, като важна стъпка за прекратяване на политическата криза в страната и подчерта значението от сформиране на ново правителство.

„Членовете на Съвета за сигурност подчертаха това като важна стъпка към прекратяването на политическата криза, която надделя в страната от средата на август 2015 г.“, се казва в прессъобщение.

15-членният Съвет приветства и спазването на Конституцията и върховенството на закона, демонстрирани от народа, включително ненамесата на силите за сигурност в политическата ситуация в страната и сдържаността, демонстрирана в това отношение.

„Членовете на Съвета за сигурност допълнително похвалиха население на Гвинея-Бисау за мирния начин, по който следва политическата ситуация в страната“, се добавя в изявлението.

Гвинея-Бисау, една от най-бедните нации в света, бе измъчвана от хронична политическа нестабилност, след като получи независимост през 1974 г. Международната общност, включително ООН, предоставя различни форми на помощ, насочени към подпомагане на страната в Западна Африка, за да изгради тя стабилни и демократични институции и да постигне по-голямо икономическо благоденствие.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова