ООН осъди екзекуцията на Рейхане Джабари в Иран

0
1052
Снимкa: Wikimedia Commons
Снимкa: Wikimedia Commons
Снимкa: Wikimedia Commons

На 25 октомври, събота, в Иран Рейхане Джабари бе обесена. Тя бе обвинена за убийството на Мортеза Абдолали Сарбанди, за когото тя твърди, че я е изнасилил.

Според издадената през 2009 г. присъда, Рейхане, 27 г., намушкала Сарбанди в гърба през 2007 г., след като два дни по-рано закупила нож. „Ножът е намерен в гърба на починалия, което показва, че убийството не е било при самозащита,“ цитира се в решението на съда. Рейхане твърди, че Сарбанди, който е бивш служител на разузнаването, я извикал в апартамента си, за да я наеме да обнови офисите му. Рейхане заяви, че там Сарбанди се опитал да я изнасили.

Според разследването Рейхане е изпратила текстово съобщение до приятел, в което написала, че ще убие Саранди три дни преди инцидента.

Организацията на обединените нации и Амнести Интернешънъл, както и други организации, които се борят за правата на човека, призоваха съдебната система на Иран да прекрати изпълнението, тъй като показанията на Рейхане, били изтръгнати със заплахи от прокурорите.

Великобритания, Германия и САЩ заявиха, че справедливостта в това дело не е възтержествувала и също осъдиха неправомерния акт.

Броят на екзекуциите в Иран, тази година, нараства, тъй като през първото тримесечие е имало над 170 екзекутирани, сочат данни на ООН. Според Амнести Интернешънъл миналата година са били извършени 369 публични екзекуции в Ислямската Република. По-голямата част от тези екзекуции са за контрабанда на наркотици.

През 2013 г. броят на екзекуциите по цял свят е продължил да нараства, сравнено с предходните години. В Китай са били извършени над 1000 екзекуции, в Иран над 370, в Ирак – 170, в Саудитска Арабия – 80, в САЩ – 39, в Сомалия над 34, в Судан – около 21, в Йемен над 13, в Япония – 8, а в 12 други държави – около 42.

Ахмед Шахийд, специален пратеник за правата на човека на ООН в Иран, заяви през април, че налагането на смъртно наказание противоречи на сегашната международна тенденция за насърчаване мораториума върху смъртното наказание и неговото премахване по-късно. Г-н Шахийд призова иранските власти да спрат незабавно екзекуциите.

 

Източници: Amnesty International, BBC, Time

Изготвил: Светослава Димитрова