ООН осъди терористичните нападения в Синай

0
806

 

586351Assembly_Banki
UN Photo/Paulo Filgueiras

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, и Председателят на Съвета за сигурност категорично осъдиха двете терористични атаки, насочени срещу военни контролно-пропусквателни пунктове в Синайския полуостров.

Атаките се проведоха на 24 октомври в градовете Шейх Зувейд и Ал Ариш в Северен Синай, като бяха убити най-малко 31 членове на египетските сили за сигурност, а ранените бяха десетки. Това  се твърди в изявление на говорителя на г-н Бан.

„Генералният секретар изразява дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите и на правителството на Египет, и пожелава бързо и пълно възстановяване на ранените,“ посочва се още в изявлението.

„Членовете на Съвета за сигурност за пореден път потвърдиха, че тероризмът, във всичките му форми и проявления, е една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност, както и че всички актове на тероризъм, са престъпни и необосновани, независимо от мотивите зад тях, където и от когото и да са извършени,“ добавя се още в изявлението.

Според редицата съобщения в медиите, 3-месечно извънредно положение е обявено в някои части на Синайския полуостров, а граничният пункт Рафа между Египет и Ивицата Газа, е затворен.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова