Ще се раздели ли Флорида на две?

0
1317
Florida_counties_map
Wikimedia Commons

Законодатели от Маями предлагат да бъде добавена 51-ва звезда на американското знаме. Комисари от град Южен Маями са одобрили резолюция, която призовава Флорида да бъде разделена на две половини. Резолюцията очертава нов щат, съставен от 24 окръга в южната част на полуострова.

Новият щат ще включва градовете Сейнт Питърсбърг, Тампа, Орландо, което означава, че Дисни Уърлд, който е на територията на Дайтона Бийч, остава извън границите на новия щат. Границите на новия щат ще бъдат очертани от градовете Пинелас, Хилсбъроу, Полк, Ориндж и Бръвард.

24-те окръга ще включват 23 000 квадратни мили, което е около 40% от цялата територия на Флорида. От гледна точка на населението, около 13,4 милиона души, или две-трети от настоящото население, ще бъдат част от новия щат.

Въпреки че предложението може и да звучи нелепо, то подчертава колко е сериозен проблемът с покачващото се морско равнище, което заплашва южната част на щата. Според резолюцията Северна Флорида е на около 120 фута над морското равнище, а части от Южна Флорида са на 5 фута или по-малко над морското равнище.

„Ситуацията е много несигурна и се нуждае от незабавно внимание,“ се посочва още в резолюцията, която допълва, че се очаква морското равнище да се покачи от три до шест пъти, през следващия век.

Създаването на 51-ви щат „е необходимост за оцеляването на целия южен регион“. Често проблемите на Южна Флорида не получават подкрепа от Талахаси (столица на щата Флорида). И това на фона, че Южна Флорида генерира повече от 69% от приходите на щата.

Комисията, отговорна за финалното решение, разпореди копия от резолюцията да бъдат разпратени във всички 24 окръга, както и в градовете в тях, за одобрение. Избирателите във Флорида, както и Конгресът, ще трябва да одобрят разделянето на щата.

 

Източник: CNN

Изготвил: Светослава Димитрова