Обезлесяването на Амазонската джунгла се влошава

1
1562

Amazon_CIAT_(2)
Снимка: Wikidemedia Commons

Обезлесяването на Амазонската джунгла се е ускорило през последните два месеца. Сателитните данни показват нарастване със 190% през месеците август и септември, сравнени със същия период на миналата година. Причината за този скок е, че много дървосекачи и фермери, са намерили „вратички“ в нормативната уредба, която цели опазване на най-голямата река в света.

Данните, оповестени от Imazon, бразилска неправителствена изследователска организация, показват, че 402 кв км – шест пъти повече от площта на остров Манхатън – бе унищожена през септември. Правителството отложи излизането на официалните данни, като обяви, че ще ги публикува след президентските избори, насрочени за 26 октомври.

Въпреки това, официалните данни най-вероятно ще потвърдят обрат, който започна миналата година, когато обезлесяването нарасна с 29%, след осем години напредък в понижаване скоростта на обезлесяването.

Сред причините за неуспеха е промяна в приоритетите на правителството. Правителството скрепи съюзи с мощни аграрни групи, което отслаби Кодекса за горите и задвижи строенето на язовир в Амазонската джунгла. Министърът на околната среда се опита да задейства операции за наблюдение и кампании, с които да улови по-големите нарушители. Но фермери и дървосекачи се усъвършенстваха, като започнаха да изсичат зони, по-малки от 25 хектара – това е зона, която не може да бъде засечена чрез сателитите Детер, които правителството използва.

Скоро се очакват по-точни изображения, благодарение на нов спътник, който вече е в експлоатация, които най-вероятно ще покажат влошаването на обезлесяването. Тайно наблюдение, чрез GPS системи, на група активисти е показало как дървосекачите успяват да „излъжат“ властите. Голяма част от дървесината се „изпира“ и се продава на купувачи във Великобритания, САЩ, страни от Европа и Китай. Това разкриха от Грийнпийс по-рано тази година.

Притеснени от влошаващите се тенденции, редица екологични организации се обединиха, за да призоват следващата администрация да предприеме спешни действия.

 

Източник: The Guardian

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.