ЮНЕСКО с планове да включи Венеция в списъка на застрашеното наследство

0
1067
1024px-Rialto_Bridge_Grand_Canal
Снимка: Wikipedia/W. Lloyd MacKenzie, via Flickr

ЮНЕСКО заплаши италианското правителство, че ще включи Венеция в списъка на застрашените културни обекти. Драстичните мерки са резултат от това, че властите искат да разрешат прокопаването на нов канал за круизи. По този начин корабите ще стигат до пристанището, без да минават през града.

Правителството взе решението още през август и досега събираха мнения и оценки на експерти. Факт е, че подобно действие само ще ускори деградацията на лагуната, ще нанесе дълготрайни и най-вероятно непоправими поражения на морския релеф и на архитектурата на града. С прокопаването на такъв канал, Венеция ще заприлича на водите в открито море, което ще застраши още повече съществуването на града.

От ЮНЕСКО заявиха, че дълго време са си мълчали за нарастващата заплаха за Венеция и нейното лошо управление. По време на срещата на Комитета за световно наследство в Доха, този юни, от ЮНЕСКО заявиха, че ако италианското правителство не изпълни списъка с мерки за опазването на вековния град, то той задължително ще бъде включен в Списък на световното наследство в риск.

Резолюция на ЮНЕСКО иска от италианското правителство да представи отчет за състоянието на Венеция и лагуната към нея до 1 февруари 2015 г., който да включва и потенциалното въздействия върху тях от изграждането на канала.

Сред забележителностите на Венеция са базиликата „Сан Марко“, Дворецът на дожите, Понте ди Риалто, библиотека Марчана и много други. Венеция е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1987 г.

 

Източник: The Art Newspaper

Изготвил: Светослава Димитрова