ООН приветства решението на Малайзия относно транссексуалните хора

0
1082
08-04-2014TYransgender
Снимка: OHCHR/Joseph Smida

Службата на Върховния комисар по правата на човека в ООН (OHCHR) приветства решението на апелативния съд в Малайзия, който обяви за проконституционно криминализирането на мюсюлманските транссексуални хора, които носят женски дрехи.

„Всеки човек има право на достойнство, на свободен от насилие и дискриминация живот – включително и транссексуалните хора,“ зави Рупърт Колвил, говорител на OHCHR, в Женева.

Апелативният съд бе помолен да преразгледа конституционността на точка 66 от наказателната част на Шариата, в щата Негери Сембилан, който криминализира транссексуалните хора (хора, които по рождение са мъже, но се самоопределят като жени), за носенето на женски дрехи или за представянето им, като жени, с глоби и затвор до шест месеца.

„Получавали сме доста оплаквания от транссексуални хора, арестувани и осъдени по този и други подобни закони в някои малайзийски щати. Подлагани са на насилие, биват унижавани и са обект на дискриминационно отношение от страна на властите,“ заяви г-н Колвил.

Съдът обяви решението си на 7 ноември и констатира, че точка 66 нарушава конституционно гарантираните права на жалбоподателите, да живеят достойно, да работят, да бъдат равни пред закона и да имат право на еднаква закрила от закона, на свобода от дискриминация, на свобода на придвижване и на свобода на изразяване.

Законите, които криминализират транссексуалните хора и ги дискриминират, въз основа на техния външен вид, полова идентичност или изразяване, нарушават международното право, което гарантира равни човешки права за всички. Всеки един щат в Малайзия е длъжен да отмени подобни закони, както и да признае половата идентичност на транссексуалните лица.

Малайзийските власти следва да приложат това решение и да гарантират ефективна защита на транссексуалните лица, от насилие и дискриминация, с които те продължават да се сблъскват. Последните заплахи срещу защитниците на човешките права, които се застъпват за транссексуалните хора, тепърва ще бъдат разследвани.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова