ООН с призив за хуманитарна помощ за вътрешно разселените лица в Ирак

0
852
12-23-2014Kurdistan_Iraq
Снимка: OCHA/Iason Athanasiadis

Вчера (23.12.), от ООН призоваха за увеличаване на финансирането за хуманитарна помощ, за да се подпомогне покриването на основните нужди, на близо един милион вътрешно разселени лица (ВРЛ) в иракския регион Кюрдистан, особено на фона на резкия спад на температурите и зимните условия.

В съвместно изявление на ООН и правителството на региона на Кюрдистан (KRG), публикувано вчера, призовават за „спешен“ стимул от 152.2 милиона долара, за да се подпомогне осигуряването на храна и подслон, както и здравна помощ на тези, които са избягали от бушуващия в страната конфликт.

През последните няколко месеца, Ирак бе разтърсен от нарастващата нестабилност, на фона на продължаващата офанзива от страна на Ислямската държава в Ирак и Леванта (ISIL), което принуди хората да търсят подслон в недостроени сгради, нерегламентирани селища или претоварени обществени структури, както и на открито.

Тъй като хората продължават да бягат от насилието в страната, около 946 000 иракчани са потърсили убежище в Кюрдистан, от януари насам, което е увеличило изискванията към KRG, съответно и присъствието на ООН в страната.

В резултат на това, с подкрепата на Плана за незабавния отговор II (IRP2), който обхваща периода от 15 ноември 2014 г. до 31 март 2015 г., се поставя специален акцент върху подслона, прехраната, водата и канализацията, здравното образование и изчерпаните регистрации на ВРЛ, особено предвид предстоящите студени месеци.

„Зимните месеци са особено тревожни,“ заяви Жаклин Бадрок, представител на Заместник-генералния секретар за Ирак. „Студено е, а най-лошото тепърва предстои. От решаващо значение е да увеличим усилията си.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова