ООН с шествие за Международния ден на жената

0
1097

image002

На Международния ден на жената (8 март), шествие за равенство между половете и правата на жените, ще бъде проведено от UN Women в Ню Йорк, заедно с Асоциацията за мир на ООН Жени и НПО комитет относно статута на жените. През ноември 2014 г. управата на Ню Йорк подписа меморандум за разбирателство с ООН Жени и поведе кампания в много други градове по целия свят, които да „осветят“ своите забележителности в оранжево – включително Емпайър Стейт Билдинг и централата на ООН – като драматичен сигнал, в знак на солидарност, за прекратяване насилието срещу жени.

Шествието е част от кампанията на ООН Жени Бейджинг+20 „Овластяване на жените – овластяване на човечеството: Представи си го!“, която отбелязва 20-та годишнина от историческата четвърта световна конференция за жените, която се проведе в Бейджинг* през 1995 г. Приета от 189 страни по време на конференцията, платформата за действия от Бейджинг – считана за най-всеобхватния план за популяризиране правата на жените – призовава правителствата да осигурят равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Двадесет години по-късно, обещанието от Бейджинг е само частично изпълнено, а20-та годишнина от Бейджинг открива нови възможности за стимулиране на политическата воля и мобилизиране на обществеността. Шествието ще се проведе на 8 март 2015 г., неделя.

*Бейджинг е директният английски превод от мандарин (официалният език, който се говори в Китай) и означава столица на севера, а Пекин е старо наименование, използвано преди 1949 г., превод от диалект в южен Китай. 

 

Източник и снимка: UN Women

Изготвил: Светослава Димитрова