ООН заклейми убийството на журналист и политик в Украйна

0
819
621922Ban_Kimoon
UN Photo/Mark Garten

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, изрази сериозна загриженост, във връзка с последните доклади относно убийството на видни политически и медийни фигури в Украйна. В изявление, публикувано вчера (17.04.) от неговия говорител, Бан Ки-Мун отбеляза призива на украинския президент, Петро Порошенко, за бързо разследване на смъртта на Олег Калашников и Олес Бюзуна.

За Олег Калашников, политик, бе съобщено, че е убит с пистолет, в дома си на 15 април, докато Олес Бюзуна, журналист и писател, бе убит пред дома си от неизвестни нападатели на следващия ден.

Бан Ки-Мун призова всички други подобни престъпления да бъдат „спешно разследвани“ от страна на властите, като посочи, че такъв подход би бил „критичен, за да се гарантира върховенството на закона, както и необходимостта да се изправят извършителите пред правосъдието“.

В същото време, Ирина Бокова, Генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), агенцията на ООН с мандат да защитава свободата на словото, осъди убийство на Олес Бюзуна, като заяви, че журналистите трябва да имат възможност да практикуват своите професии „без да се страхуват за живота си“.

„Обществото като цяло страда всеки път, когато гласът на един журналист заглъхва“, заяви Ирина Бокова в прессъобщение. „Властите трябва да не пестят усилия, хвърляйки светлина върху това убийство.“

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова