Световната продоволствена програма призовава враждуващите страни в Йемен да позволят попълването на запасите на храна и гориво

0
840
04-16-2015Aden_Yemen
Снимка: WFP Middle East and North Africa region (MENA)

Световната продоволствена програма на ООН съобщи в четвъртък (16 април), че заедно с партньорски организации през следващите дни ще достигне до 105 000 разселени лица в главния южен град Аден в Йемен, но предупреди, че заради милионите хора в нужда поради задълбочаващата се криза запасите намаляват значително.

Пурнима Кашиап, представител на Агенцията, апелира всички воюващи страни в конфликта да позволят на персонала на Организацията да попълни запасите от храна и гориво, за да е възможно спасяването на още животи. „Ние предоставихме храна предварително, дни преди пламването на конфликта, но срещаме големи затруднения при достигането до хората заради влошаващата се ситуация”, допълни Кашиап.

Последните две седмици на ескалиращо насилие оставиха много йеменци гладни, озовали се в капан в своите градове и села, с намаляващи запаси на храна. Има и недостиг на гориво най-вече в големите градове като Аден и столицата Сана. Ситуацията е обезпокояваща, тъй като почти половината население в страната не успява да си набави храна.

Световната продоволствена програма установи през 2014 г., че 10,6 милиона души в Йемен или 41% от населението, са продоволствено неосигурени. Пет милиона от тях са открити в жестоки условия и нуждаещи се от хранителна помощ. След ескалирането на насилието е установено, че днес повече от 12 милиона са засегнати от продоволствена несигурност. Йемен внася от чужбина повече от 90% от основните храни, ето защо Агенцията на ООН е силно притеснена, че заради конфликта търговците няма да успяват да внасят и транспортират храната из страната и това ще засегне възможността на хората да изхранват семействата си, отразявайки се най-вече на бедните и по-уязвимите групи. В районите, които са най-засегнати от конфликта, магазините и пазарите са затворени и доставките на храна и други важни стоки са сериозно нарушени.

Проучване на хуманитарната обстановка в Аден показва, че достъпът до храна е един от най-сериозните проблеми, заедно с липсата на битова газ и повишаващите се цени на продуктите.

През последните дни Световната продоволствена програма осигури храна, покриваща нуждите за април и май месец на 16 000 бежанци, главно сомалийци, в лагера в Караз. Предоставени са още хранителни дажби за 13 000 бежанци в лагерите Мазрак I и III, които трябва да стигнат за два месеца. Повече от 1 милион долара са предоставени на 76 000 души в допълнение към месечните помощи за храна, които дава правителството.

ООН обяви, че Джамал Беномар, специалният съветник на Генералния секретар на ООН по въпросите за Йемен, е изявил желание да бъде назначен на друг пост. Очаква се скоро да бъде обявен неговият наследник.

Господин Беномар заемаше поста на съветник в продължение на четири години, през които работи отблизо с йеменските власти и граждани. Той беше посредник в Споразумението за преход през 2011 г., спомогна за успешното завършване на Конференцията за национален диалог през 2014 г., която се проточи в десетмесечни дебати, и посредничи за Споразумението за мир и национално партньорство през 2014 г. За съжаление, преговорният процес бе прекъснат от ескалиралото насилие в страната.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Анина Йовкова