ООН осъжда убийството на чилийски миротворец в Хаити

0
882
04-14-2015Chile_Peacekeep
Снимка: UN/MINUSTAH/Victoria Hazou

ООН настоява за незабавно разследване на смъртта на чилийски миротворец в Хаити, чието убийство предизвика силно порицание от страна на Мисията на ООН в региона, както и това на Генералния секретар на Организацията Бан Ки-Мун и Съвета за сигурност.

Чилийският войник от Мисията на ООН за стабилизиране на Хаити, сержант Родриго Андрес Сануеса Сото, загина вследствие на фатална прострелна рана, която получи в понеделник (13 април). Нападението над военния автомобил на чилиеца се е случило в района на Оуанаминте.

Екип на ООН беше изпратен незабавно на мястото, за да провери и установи фактите и обстоятелствата на престрелката. Бан Ки-Мун призова за незабавно разследване и настоя властите в Хаити да направят всичко възможно, за да подведат виновните под отговорност.

Специалният представител на ООН в Хаити, Сандра Онори, предложи помощта на цивилната полиция на ООН и призова извършителят да бъде предаден на съда без никакво забавяне. Сандра Онори заяви, че въоръженото насилие застрашава не само сигурността на гражданите, но и напредъка в областта на мира и стабилността, постигнат в Хаити до този момент. Тя допълни, че Мисията на ООН призовава всички заинтересовани страни в Хаити, гражданското общество, политиците, религиозната общност, да продължат работата си в борбата с насилието във всичките му форми.

В Ню Йорк Съветът за сигурност излезе със становище, че очаква приключването на едно цялостно и подробно разследване на престъплението за установяване на всички факти, свързани със случая.

Генералният секретар, Съветът за сигурност, правителство и народът на Чили изказаха своите съболезнования към семейството на загиналия миротворец.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Анина Йовкова