Иран назначава жена за посланик за първи път след Ислямската революция

0
1203

Иран е на път да назначи посланик жена за първи път от Ислямската революция през 1979 г., което е сериозен успех за участието на жените в управлението на президента с умерени възгледи Хасан Рухани.

Марзие Афкам, която е първата жена говорител на външното министерство в Иран, ще оглави мисия в Източна Азия, съобщи държавната информационна агенция. Все още не е ясно в коя държава ще бъде изпратена, тъй като назначаването й още не е официално обявено.

Афкам ще бъде втората жена посланик на Иран в историята. При управлението на последния шах, депутатът Мехрангиз Долатшахи, известна със подкрепата си на закона, който даде на жените право на развод и на попечителство над дете, беше назначена за посланик в Дания през 1976 г. – пост, който тя заемаше до революцията.

Въпреки редица ограничения за правата на жените в Иран след революцията, те продължават да заемат държавни служби. Афкам има 30-годишен стаж в дипломатическата служба на Иран – през 2013 г. става говорител на външния министър, като преди това е била ръководител на отдела за връзки с обществеността – първата иранска жена, заемаща такава важна длъжност, която изисква редовна комуникация с пресата.

Най-високата длъжност, заемана от жена в Ислямската република, е министър на здравеопазването –Марзие Вахид Дажерди, назначена през 2009 г. Тя бе освободена от поста си заради възраженията й относно отказа на правителството да финансира внос на жизненоважно лекарство в период, през който Иран беше подложен на международни санкции. А през декември 2013 г., в страната с предимно шиитско население, сунитска жена, принадлежаща към етническото малцинство белуджи, беше избрана за кмет на град Калат.

Въпреки тези постижения, Иран остава подозрителен към дейността на активисти за правата на жените – като кампанията за събиране на един милион подписи за отмяна на дискриминационните закони. Много от активистите на кампанията бяха хвърлени в затвора.

Миналият месец правозащитната организация Амнести пък изрази притеснение относно двата законопроекта, разглеждани от иранския парламент, които имат за цел да премахнат прогресивните държавни закони за семейно планиране, като обявят за незаконна доброволната стерилизация и ограничат достъпа до контрацептиви, за да се стимулира увеличаване на населението в Иран. Според Амнести, такова решение би върнало ролята на иранските жени с десетилетия назад, свеждайки ги само до „машини за раждане на деца“.

Въпреки че жените в Иран могат да гласуват и шофират, все още съществуват дискриминационни закони. Жените са задължени да носят забрадки, нуждаят се от разрешението на съпруга  или баща си, за да пътуват в чужбина, тяхното свидетелство в съда е със стойност на половин човек. Също така правителството не подкрепя неомъжените жени.

Рухани заяви тази седмица, че чувства като свой правителствен дълг създаването на равни възможности за жените и се изказа против половата сегрегация в университетите и репресиите от страна на религиозната полиция към жените, които излагат косата си на показ. Но решението да се отменят дискриминационните практики не зависи само от него, а все още предстои той да изпълни много от своите обещания – до момента нито една жена не заема министерски пост в неговото правителство.

 

Източник и снимка: The Guardian

Изготвил: Вилияна Узунова