Международният ден на мира беше отбелязан в София

0
392

На 21 септември 2022 г. в София от Дружество за ООН, Съюза на ветераните от войните на България и други организации с поднасяне на венци беше отбелязан Международният ден на мира. Събитието се проведе пред Паметника на незнайния воин. 21 септември е обявен за международен ден на мира от Общото събрание на ООН преди 41 години. Тазгодишната тема на Деня по света е „Край на расизма. Изграждане на мир.“

В словото си председателят на Дружеството за ООН в България посланик Владимир Сотиров посочи, че по света в момента бушуват около 60 вътрешнодържавни и междудържавни военни конфликта. Световните военни разходи в последните години са рекордни и достигат до 2 трлн. долара годишно. Тези средства са достатъчни за изпълняване на Целите за устойчиво развитие на ООН, сред които изкореняване на бедността, намаляване на неравенствата, подобряване на здравеопазването и образованието по света, борба с климатичните промени.

Владимир Сотиров заяви, че в контекста на войната в Украйна се засилва опасността от нова ядрена катастрофа. Ръководителят на Дружеството за ООН – България подчерта, че единственият път за завръщане на нормалността на нашата планета е пътят на диалога и дипломацията, чрез преговори и компромиси.

Той обобщи, че мирът е благо, без което не може да има социален и икономически прогрес, благо, за което трябва да се борим.

Българските младежки делегати към ООН с мандат 2022-2023 г. Цветелина Гарелова и Виктория Савова представиха речта на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш по повод Деня на мира. Слова произнесоха председателят на Съюза на ветераните от войните на България Мария Стоянова и председателят на Асоциацията на българските ветерани миротворци полк. инж. Стефан Давидов, както и представители на иницативата „Пробег за мир“.

Церемонията завърши с художествена програма с участието на вокална формация „Врабчета“.