Политическите репресии в Камбоджа достигат опасна точка

0
917

Изразявайки дълбока загриженост относно проблемите в диалога между основните политически партии в Камбоджа, експерт на ООН предупреди, че по-нататъшното ескалиране на напрежението може да доведе страната до „опасна повратна точка“, особено по отношение на човешките права на гражданите. „Последните седмици бяха белязани от редица тревожни събития: увеличаване на напрежението между двете основни политически партии, прояви на насилие, сплашвания и прибягване до обиден език в политическия дискурс“, заяви в прессъобщение Рона Смит, специалният докладчик на ООН относно положението на правата на човека в Камбоджа.

Предупреждението на Смит идва вследствие на съобщенията, че Сам Рейнси, лидер на Партията за национално спасение на Камбоджа (CNRP), е бил призован да се яви в съда на 4 декември по обвинения за съучастие в подправяне на публични документи, използване на фалшиви публични документи, както и подбуждане към причиняване на хаос в сигурността и обществения ред в столицата Пном Пен. Според прессъобщението, това следва издаването на заповед за арест на 13 ноември въз основа на присъдата на Рейнси от 2011 г. за „публично оклеветяване и подбуждане към дискриминация“ и снемането на депутатския му имунитет на 16 ноември.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун също нарече издаването на заповедта за арест на Рейнси „тревожно развитие на събитията“ и подчерта необходимостта да се възобнови диалогът, призовавайки всички политически участници да се въздържат от насилие, заплахи и тормоз. В допълнение, според съобщение на офиса на Върховния комисар по човешките права на ООН, на 30 октомври законодателният орган на Камбоджа е гласувал за отстраняване на заместник-председателя на CNRP Кем Соха от позицията му на първи заместник-председател на парламента. „Интересът и позицията ми не включват намеса в държавната политика. Нито пък искам да коментирам по същество съдебните действия срещу когото и да било, включително Сам Рейнси, освен ако тези действия не са в нарушение на правата на обвиняемия и правата на справедлив съдебен процес“, каза Рона Смит, която следи отблизо ситуацията с правата на човека в Камбоджа от назначаването ѝ през март от Съвета на ООН по правата на човека.

Смит изрази загриженост и във връзка с множеството доклади за нарушения на мирното упражняване на правата на свободно мнение и изразяване, както и правото за участие в политическия живот – всички от които са гарантирани от Международния пакт за граждански и политически права, по който Камбоджа е страна. Смит алармира за насилствено нападение срещу двама депутати от CNRP на 26 октомври след мащабен протест в подкрепа на правителството пред сградата на парламента на Камбоджа в Пном Пен, като според дадените сведения нападението се е случило в присъствието на служителите на правоохранителните органи, които очевидно не са реагирали.

Независимият експерт припомни, че правителството на Камбоджа е поело международни задължения относно правата на човека да се гарантира сигурността на всички лица под негова юрисдикция, включително парламентаристи. „Всички избрани лидери имат отговорност да действат в интерес на тези, които представляват. С властта идва и отговорност. Вместо да се прибягва до разединяващ език и да се подхранват расистки настроения, политическите лидери имат ангажимент да действат в посока гарантиране на националния мир и обществения ред”, подчерта още Смит.

На последно място, специалният докладчик заяви, че е апелирала и към двете страни да се придържат към тяхното споразумение от май 2015 г., както и да демонстрират взаимно уважение, като се върнат към „културата на диалога“, така че хората на Камбоджа да могат да продължат да упражняват своите основни права в среда на политическа стабилност и мир.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова