Пратеник на ООН осъди продължаващите бомбардировки и убийствата на цивилни в Сирия

0
897

12-23-2014Cultural_Heritage

Снимка: UNESCO

Специалният пратеник на ООН в Сирия осъди продължаващото използване на барелни бомби в продължаващия конфликт в близкоизточната страна и призова всички страни да зачитат светостта на цивилния живот.

При обръщението си в седалището на ООН в Ню Йорк, говорителят Стефан Дужарик заяви пред репортери, че Специалният пратеник на Генералния секретар, Стафан де Мистура, е осъдил използването на цензурирани оръжия, след последните съобщения за възобновените бомбардировки от правителствените самолети в град в област Идлиб в Северозападна Сирия.

Говорителят добави, че г-н де Мистура потвърди факта, че огромното мнозинство от цивилните жертви в сирийския конфликт, са именно от използването на безразборни въздушни оръжия, като барелни бомби и че тази практика продължава да бъде „напълно неприемлива“.

Нещо повече, Специалният пратеник подчерта, че защитата на цивилни лица, по време на въоръжени конфликти, остава крайъгълен камък на международното хуманитарно право и се прилага във всички обстоятелства, без разлика.

Призивът на г-н де Мистура е факт само дни, след като най-малко 70 цивилни бяха убити в северната част на провинция Алепо от барелни бомби, хвърлени от правителствени хеликоптери.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова