Турция: Партията на Ердоган за пръв път загуби мнозинството на парламентарните избори

0
865

 

Recep_Tayyip_Erdoğan_June_2015

В неделя (7 юни) се проведоха парламентарни избори в Турция, на които управляващата досега Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели изборите, но загуби абсолютното си мнозинство.

За да извърши плануваните конституционни промени, партията на президента Раджеп Тайип Ердоган, ПСР трябваше да спечели две трети от депутатските места. Вместо това обаче партията не успя да получи мнозинство за пръв път от 2002 г., откогато е управляваща партия.  ПСР получи само 41 процента от гласове на турските граждани, за сравнение при последните парламентарни избори през 2011 г. партията получи 49.8 процента. Партията на Ердоган е изправена и пред предизвикателството да състави стабилно правителство, което няма да е особено лесно, поради нежеланието на останалите партии да преговарят с ПСР. Именно поради това, съществуват опасения, че може да се стигне до предсрочни избори. Ердоган призова партиите да участват в диалога за съставяне на правителство и да покажат отговорност в изграждането на „новия процес“. Новата коалиция трябва да бъде сформирана до 45 дни, а ако това не се случи, ще се стигне до нови избори.

Турската народно-демократическа партия(НДП) премина 10-процентовата бариера и за пръв път ще има свои представители във висшия управляващ орган. Освен нея, още две партии ще имат свои представители в турския парламент. Това са Републиканската народна партия (РНП), която спечели 25 процента от гласовете и  Партията на националното действие (ПНД), която постигна резултат от 16.5 процента.

С този резултат депутатските места в турския парламент, който се състои от общо 550 депутати се разпределят по следния начин: ПСР – 258, РНП – 132, ПНД – 80, НДП – 80. За формиране на правителство е необходимо да бъде съставена управляваща коалиция от 275 депутати.

Източници: ReutersBBCAl Jazeera

Снимка: Wikipedia

Изготвил: Екатерина Димитрова