Премиерът на Португалия подаде оставка след предполагаем корупционен скандал

0
104
Президентът на Португалия, Марселу Рибелу ди Соза, обяви предсрочни избори за 10 март 2024г. Това е в резултат от подадената оставката на министър-председателя на Португалия, Антониу да Коща. Коща е обвиняем в разследване, свързано с бизнес с литий и зелен водород. Върховния съд проверява „използването на името на премиера и участието му“ при извършване на предполагаеми незаконни дейности.

Няма ясен наследник на Коща, но финансовият министър Фернандо Медина и бившият министър на инфраструктурата Педро Нуньо Сантос са възможни кандидати. 

След почти 8 години, Антониу да Коща, ръководител на правителството, обяви този вторник оставката си – „очевидно подадох оставката си“ – от поста министър-председател. Оставката е  представена на президента на републиката и приета от него. 

Министерството на обществената сигурност и полицията извършиха обиски този вторник в правителствени офиси в различни части на страната в процес, който включва, наред с други хора, и министъра на инфраструктурата Жоао Галамба и бизнесмена Диого Ласерда Мачадо, известен като „Най-добрият приятел на Коща“.

Антониу да Коща, твърди, че желае да сътрудничи на португалското правосъдие за установяване на истината и подчерта, че е изненадан от информацията, че срещу него е образувано наказателно досъдебно производство. Той съобщи, че президента на републиката, Марселу Рибелу ди Соза, е приел подадената оставка и ще предприеме необходимите стъпки в съответствие с португалската конституция.

Когато да Коща напусне правителството, ще бъде политикът, прекарал най-дълго време в политиката на португалската демократична държава. Освен премиер от 2015г., през годините Коща е бил кмет на Лисабон и вицепрезидент на Европейския парламент. 

Промяната в правителството няма да доведе до голямо изменение в бюджетната политика. Тъй като съотношението на дълга към БВП е над 100%, фискалната дисциплина вероятно ще остане централна за всяка администрация.

Вече можете да ни следвате и във Вайбър и Телеграм!

Изготвил: Борислава Ангелова