Президентът на Замбия е починал

1
1020
Michael_Sata
Снимка: Wikipedia

Президентът на Замбия, Майкъл Сата, е починал на 77-годишна възраст. Причината за смъртта все още не се съобщава. Майкъл Сата е пътувал до Лондон за неуточнено медицинско лечение, миналата седмица. Именно там е починал, във вторник вечерта (28.10.).

Майкъл Сата е роден в град Мпика, Замбия, през 1936 г. Работил е като полицай по време на колониалната администрация. По-късно работи като пилот в Русия и след това отново се връща в Замбия. По време на борбата за независимост от Великобритания, Сата основава Патриотичен фронт – тогава опозиционна партия. Става президент през септември 2011 г.

Според Конституцията на Замбия, трябва да бъдат проведени нови избори, в рамките на 90 дни. Днес министрите се събраха, за да обсъдят кой ще поеме юздите, в междинния период, до изборите. Министърът на отбраната, Едгар Лунгу, бе назначен за действащ президент, преди заминаването на Сата за Лондон. За 90-дневния период на управление, бе избран вицепрезидентът Гай Скот, който ще бъде първият бял президент в Африка, след апартейда.

 

Източник: CNN

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.