ЮНЕСКО заклеймиха убийството на мексикански журналист

0
1030
04-11-journalist
Снимка: UNESCO

Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, осъди неотдавнашното убийство на мексиканския журналист Антонио Гамбоа Уриас, редактор на местно списание в мексиканския щат Синалоа. Ирина Бокова отново отправи призив за защита свободата на словото и отправи апел към властите да проведат бързо и задълбочено разследване на убийството.

„Не трябва оръжията да заглушават гласа на журналистите и да лишават хората, от правото им да получават информация от широк спектър от източници,“ заяви Ирина Бокова в прессъобщение.

Антонио Гамбоа Уриас, редактор на Nueva Prensa, бе отвлечен на 10 октомври. Полузаровеното му тяло, цялото осеяно с куршуми, бе намерено 13 дни по-късно.

В Синалоа се наблюдава влошаване на сигурността, особено на фона на продължаващата борба за власт между наркокартелите, в която редица журналисти загубиха живота си. Според съобщения в медиите, друг журналист, Атилано Роман Тирадо, бе убит на следващия ден след убийството на Антонио Гамбоа Уриас, докато предавал на живо в ефира на радиото, за което работел.

В доклад, публикуван през март, ЮНЕСКО подчерта нарастващата тенденция при убийствата на журналисти по цял свят. Фокусирайки се върху последните предизвикателства пред развитието на медиите и свободата на изразяване на мнение, докладът, озаглавен „Световни тенденции в свободата на изразяване и развитие на медиите“, отбелязва, че повече от 430 журналисти, са били убити в периода 2007-2012 г.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова