Принуден да напусне Сомалия, бежанец благодари на Австралия за своя нов живот

0
759

 

Дини с футболния си отбор в Австралия, благодарен за новия си живот

Ахмед Дини е бил само на 3 години, когато майка му отнесла далеч от насилието в Сомалия, в бежански лагер в Кения. Години, прекарани в бежански лагер, които са изглеждали така, сякаш бъдещето е безнадеждно.

Но когато някой ден Дини постигне целта си да посети отново родината си, той вече ще носи австралийски паспорт и ще говори английски с местния акцент. Той е пример за успешно презаселване.

Семейството му прекарва година в бежанския лагер Либой, преди да бъде преместено по-далеч от опасността, на границата с Дадааад, най-големия бежански лагер в света. След това, те отиват в Нироби за медицински преглед. Но преминаването му не е достатъчно и чак след 8 месеца успяват да достигнат до Австралия. Дини пристига там през 1996 и започва борба с трудностите на езика, ходенето на училище и вписването в новото общество.

Благодарен за получения шанс, Дини желае да даде съвет както на бежанците, така и на държавите, които могат да ги приемат за презаселване. За бежанците, съобщението е да работят усилено и да се възползват от шанса за нов живот. За правителствата, съобщението е да дадат на бежанците възможността, която Австралия е дала на него.

Източник

Източник на снимката