Продължаващата несигурност е пречка за завръщане у дома за вътрешно разселените хора в Мали

0
639

511a0b856

Древният град Мопти се намира на място, където водите на най – дългата река в Западна Африка – Нигер се сливат с тези на по – малкия приток Бани (Bani).  Тук се намира главното речно пристанище на Мали и градът е порта към северната част на страната. Това е район, в който армията на Мали, подкрепена от фенски и западноафрикански сили, се бори с бунтовниците, които са свързани с Ал – Кайда.

Един начален учител е напуснал своя дом в северната част на страната през април, когато бунтовниците са окупирали града му ( Тимбукту) . Той е един от повече от 240 000 вътрешно разселени хора в Мали.

След като Тимбукту отново е завладян от френски и малийски сили, той оставя семейството си в столицата и пристига в Мопти, откъдето двудневно пътуване трябва да го отведе към родния му град. Разказва, че иска да види каква е ситуацията там и ако е добра, да се върне отново в него.

Неговата история е само част от тази на мнозина, които искат да се завърнат по домовете си. Продължаващата несигурност обаче е пречка за това, и и не само тя. На север храната е оскъдна. Хората са загубили животните си и тените домове не са били подdържани от месеци. Необходима им е помощ, за да се завърнат обратно.

Повече от 400 000 души принудително са напуснали домовете си заради конфликта в Мали – около 241 000 вътрешно разселени хора и 163 000 бежанци в други държави.

 

Източник

 Източник на снимка