Програмата на САЩ за следене няма да бъде разширена след като Сенатът не постигна споразумение

0
1276

 

data-security-300x204

Правото на властите да събират данни от мобилните телефони на гражданите изтече, след като Сенатът не постигна споразумение по въпроса. Президентът Барак Обама подписа закона във вторника.

Републиканецът и кандидат за президент Ранд Пол блокира разширяването на Патриотичния закон. След като стана ясно, че няма да бъде постигнато споразумение кандидатът за президент Ранд е публикувал в социалната мрежа “Туитър“ следното съобщение: „Официално е нов ден за Америка. Ден, изпълнен с повече свобода. #StandWithRand”.

Въпреки това, Сенатът гласува разширяването на Закона за свободата. Новият закон налага повече контрол върху процедурата, след направените разкрития от сътрудника на Агенция за национална сигурност, Едуард Сноудън.

От Белия дом описаха изтичането на срока на програмата като „безотговорен провал“ на Сената. По отношение на въпроси, от такава важност, какъвто е въпросът за националната сигурност, някои от сенаторите трябва да преглътнат своите партизански убеждения.“, се казва още в изявлението.

В Закона за свободата ще се съдържат повечето от наредбите на Патриотичния закон, но съгласно него записите трябва да се извършват от телекомуникационните компании, а властите трябва да имат разрешение от съда, за да имат достъп до специална информация.

Източник: BBC

Изготвил: Екатерина Димитрова