ВКБООН загрижени от отвличания на търсещи убежище еритрейци в Судан

0
1322

rsz_26-07-2011eritrean

Снимка: UNHCR/K. Ringuette

Въоръжена група е открила огън по конвой, транспортиращ търсещите убежище от Еритрея в източната част на Судан, като отвлече 14 от тях, включително шест момчета и едно момиче. Това съобщиха от Агенцията за бежанците към ООН вчера (05.06.) и призоваха правителството на Судан да не пестят усилия в откриването и задържането на лицата, отговорни за тези осъдителни действия.

Службата на Върховния комисар за бежанците на ООН (UNHCR) заяви, че инцидентът е станал в четвъртък (04.06.), когато въоръжена група в един пикап открила огън по конвой, организиран от Суданския комисар за бежанците (COR), който е превозвал 49 души от Еритрея, търсещи убежище от приемателния център Вад Шарифей, в близост до Касала, до бежанския лагер Шагараб.

В прессъобщение, ВКБООН заявиха, че 14 души, търсещи убежище, са били отвлечени: седем деца без придружител (шест момчета и едно момиче), пет жени и двама мъже. В допълнение, от ВКБООН  заявиха, че шест лица, търсещи убежище, пострадали от леки наранявания, когато скочили от камиона, в опит да избягат.

ВКБООН осигурява подкрепа на оцелелите и е в контакт със суданските власти, които разследват случая. Агенцията за бежанците заяви, че „приветства това разследване и е поискала от правителството да не пести усилия в опитите за откриването и задържането на извършителите и изправянето им отговорност“.

ВКБООН призовава също всички движения на търсещите убежище да бъдат систематично придружавани от ескорт за сигурност. Преди този инцидент е имало спад в отвличанията и трафика в източните части, в резултат на продължаващото сътрудничество между ВКБООН и правителството.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова