Програмата за околната среда на ООН подкрепя първия полет около света, с помощта на слънчева енергия

0
747
viewimage
Снимка: UNEP

Вчера (09.03.), Бертран Пикар и Андре Боршберг от проекта „Соларен импулс“  (Solar Impulse), стартираха първия по рода си опит за полет около света, с помощта единствено на слънчевата енергия.

По стъпките на великите въздухоплавателните първи първенци, „Соларен импулс“ възнамерява да постигне първия полет около света със слънчева енергия, за да покаже как съществуващите екологично чисти технологии и пионерски дух, може да променят света.

Опитът става факт след близо 12 години научни изследвания, тестове и развитие. Използването единствено на слънчева енергия и чисти технологии, дуото, родом от Швейцария, които са пламенни защитници на чистото бъдеще, ще се редуват на едноместния самолет по време на поетапното пътуване, като се започне от Абу Даби в първия от 12 полета, разпределени за период от пет месеца.

От Обединените арабски емирства самолетът трябва да стигне до Оман, оттам към Индия, Китай, Мианма, после да премине над Тихия океан, след това през САЩ, да прелети над Атлантическия океан, да мине през Южна Европа или Мароко, и да завърши отново в Абу Даби. Очаква се полетът около земята да приключи в края на юли.

„Със „Соларен импулс“, ние искаме да покажем как чистите технологии могат едновременно да опазват околната среда и да създават работни места, и да генерират печалба, което доставя повече енергийно ефективни продукти на пазара“, заявиха Бертран Пикар и Андре Боршберг, в съвместно изявление.

Програмата за околната среда на ООН (UNEP) вярва, че опитът ще помогне да се демонстрира необходимостта от нова нисковъглеродна икономика.

Самолетът „Слънчев импулс  2“ (Si2) е революционен едноместно въздухоплавателно средство, изработено от въглеродни влакна, със 72 метра размах на крилете (по-голям от този на Боинг 747-8I) и тегло от само 2 300 килограма – еквивалент на една кола.

Единственият самолетът по рода си, може да лети денем и нощем, без капка гориво. Si2 е оборудван със 17 000 слънчеви клетки, вградени в крилото. През деня, слънчевите клетки презареждане литиеви батерии, с тегло 633 килограма, които позволяват на самолета да лети през нощта.

 

Източник и снимка: UNEP

Изготвил: Светослава Димитрова