Световните цени на храните стигнаха най-ниските си нива от юли 2010 г.

0
695
03-05-2015FAO_Prices
Снимка: FAO/Olivier Thuillier

Цените на хранителните продукти удариха дъното с 55-месечно понижаване през февруари, отпадайки със стабилни проценти, спрямо предходния месец и 14% под нивото, в сравнение с година по-рано. Това съобщи Организацията за прехрана и земеделие към ООН (FAO) в края на миналата седмица.

Продължаващият спад – най-ниското ниво от юли 2010 г. – отразява стабилна среда за доставки и продължаващата слабост на много валути спрямо американската валута, заяви Майкъл Грифин, експерт за млечните продукти и пазара на добитък във FAO.

„Първото нещо, което да означим, са благоприятните перспективи за производството на редица култури през 2015 г.“, каза той, добавяйки, че „запасите също са много силни“ за повечето зърнени култури.

Месечният ценови индекс на храните на FAO – търговско-претеглен индекс, който следи цените на пет основни хранителни стокови групи на международните пазари –  бе осреднен на 179,4 пункта през февруари, което е спад от 181,2 пункта през януари и 208,6 пункта през февруари 2014 г. Индексът измерва цената на зърнени култури, захар, месо, млечни продукти и растителни масла.

Ценовият индекс на зърнените култури е средно 171,7 пункта през февруари, което е спад с 3,2% от януари, с процъфтяващите перспективи за продукцията от пшеница, което обяснява по-голямата част от спада. За захарта, ценовият индекс е средно 207,1 пункта през февруари, което е спад с 4,9% от януари.

Този спад в захарта отразява оптимизъм относно перспективите за производство в Бразилия след последните валежи, както и решението на Индия да субсидира износа за стимулиране на продажбите на захар в чужбина, заяви базираната в Рим FAO.

Ценовият индекс на месото е средно 187,4 пункта през февруари, също спад с 1,4% от ревизираната стойност през януари. Цените на говеждо и овнешко месо също спаднаха, което до голяма степен се дължи на по-силния щатски долар срещу бразилския реал и австралийския долар. Цените на свинското месо се повишиха за първи път от осем месеца, което бе подпомогнато от Решението на Европа да предостави помощ за частно складиране в сектора.

Ценовият индекс на млечните продукти се е увеличил за първи път от година, задвижен от мляко на прах и отразявайки едновременно сезонния спад в европейската продукция, след като сезонът е към своя край и пласирането на доставки от Нова Зеландия и Австралия. Ценовият индекс на растително масло е средно 156,6 пункта, също надолу с 0,4% от януари, което отразява осезаемото покачване на цените на палмово масло – в резултат от неотдавнашните наводнения в Малайзия и от увеличение на индонезийските вътрешни субсидии за биогорива, което се очаква да благоприятства търсенето.

FAO повиши своята оценка на световното производство на зърнени култури за 2014 г., като по-голямата част от увеличението се отрази в печалби от производството на пшеница за Аржентина, Централна Азия и Европа. В световен мащаб, 1,1 милиарда тона зърнени култури се очаква да бъдат използвани за хранителна консумация в 2014/15 г.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова