СЗО обяви началото на тестванията на ваксини срещу Ебола, в най-засегнатите райони на Гвинея

0
945
03-05-2015Ebola_Zero
Снимка: UNMEER/Martine Perret

В края на миналата седмица, Световната здравна организация (WHO) обяви, че ще започне провеждане на пробни ваксини срещу Ебола в Гвинея , за която ако се открие, че е ефективна, би могла да „промени играта и най-накрая да се сложи край на епидемията“, която засегна близо 24 000 души, предимно в Западна Африка.

„Работихме усилено, за да стигнем до този момент“, каза Генералният директор на СЗО, д-р Маргарет Чан, в Женева. „Налице е масивна мобилизация от страна на засегнатите страни и от всички партньори, за да ускорят развитието и достъпността на доказани интервенции. Ако една ваксина се определи като ефективна, то тя ще бъде първия превантивен инструмент срещу Ебола в историята“.

Въз основа на обещаващите данни от първоначалните клинични тествания в края на 2014 г., СЗО заяви, че ще започне фаза III в Гвинея на 7 март, за да тества т.нар VSV-EboV ваксина за ефикасност и ефективност, за да се предотврати Ебола, в сътрудничество с Министерството на здравеопазването Гвинея, Лекари без граници (MSF), Epicentre и Норвежкия институт по обществено здраве.

СЗО заяви, че ваксинацията ще се проведе в области от Долна Гвинея, регионът, в който към  момента има най-голям брой случаи в страната.

Съобщението идва, след като Агенцията, в своята последна актуализация за Ебола, съобщава 132 нови потвърдени случаи, докладвани в Западна Африка в седмицата до 1 март, което е увеличение спрямо предходната седмица с 99 нови случая.

Либерия не съобщава за нови потвърдени случая през тази седмица, за първи път от седмицата от 26 май 2014 г., но седмичният брой на потвърдените случаи се е увеличил, както в Сиера Леоне, така и в Гвинея, според СЗО.

Разпространението остава широко в Сиера Леоне и Гвинея и Агенцията съобщава значително нарастване на клиничните случаи, в сравнение с предходната седмица. Небезопасните погребения продължават да се случват и в двете страни.

От септември 2014 г., според СЗО, двете най-напреднали ваксини срещу Ебола, са били оценени в около 15 страни в Африка, Европа и Северна Америка.

„Ваксината VSV-EboV бе избрана за предварителни опити, основани на рамка от параметри, разработени от Научния и технически консултативен комитет по експериментални интервенции срещу Ебола на СЗО. Критериите включват приемлив профил на безопасност, индукция на подходящи имунни реакции, включително и неутрализиращи антитела, както и своевременното осигуряване на достатъчно доставки на ваксини“.

Ваксината VSV-EboV е разработена от Агенцията за обществено здравеопазване на Канада. Ваксината е лицензирана от NewLink Genetics и на 24 ноември 2014 г. NewLink Genetics и Merck обявиха своето сътрудничество по ваксината.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова