Първият мъж-посланик на добра воля за UN Women

0
885
11-13-2014UNWomen_Goodwill
Снимка: UN Women/Gaganjit Singh

Организацията на ООН, посветена на равенство между половете и овластяване на жените, вчера обяви назначаването на първия си мъж-посланик на добра воля – боливудската звезда, Фархан Ахтар – който ще съсредоточи усилията си върху района на Южна Азия.

„За нас е удоволствие и чест Фархан да бъде посланик на добра воля за Южна Азия, защото вярваме, че работата и ценностите му, представляват и основните ценности на UN Women,” заяви Фумзиле Мламбо-Нгкука, изпълнителен директор на UN Women, по време на посещението си в Мубай, Индия, където бе обявен и новият посланик.

„Фархан започна своя кампания – Мъже срещу изнасилванията и дискриминацията (Men Against Rape and Discrimination – MARD) – която цели да изостри чувствителността на мъжете и да повиши информираността, относно безопасността на жените,“ добави още г-жа Мламбо-Нгкука. „Имаме нужда от креативни и отдадени хора като Фархан, които да настояват за равенството между половете и овластяването на жените.“.

Г-н Ахтар, известен с работата си, като актьор, режисьор и певец, ще посвети усилията си за насърчаване овластяването на жените и момичетата, в цяла Южна Азия. Той също ще служи и като застъпник на последната кампания на UN Women – HeForShe – инициатива, насочена към мъжете, които също трябва да помогнат, за да се прекратят неравенствата, пред които са изправени жени и момичетата, всеки ден.

Индия, както и други страни от региона на Южна Азия, станаха свидетели на поредица случаи на насилие срещу жени, включително серия от жестоки и фатални групови изнасилвания.

Радостен от новата си роля, г-н Ахтар заяви, че ще се обади на всички мъже и момчета и ще ги призове „да бъдат катализатор на промяната“, както и да помогнат при създаването на „ценностна система, която да сложи край на неравенството между половете“. „За мен е чест да служа на UN Women, като посланик на добра воля за Южна Азия,“ добави още г-н Ахтар.

Г-жа Мламбо-Нгкука заяви, че „страстта и вярата на Фархан ще стимулират мъжете по света, и ще достигнат до сърцата и умовете на мъжете и момчета, както в Южна Азия, така и извън нея“.

По-рано тази година, посланик на добра воля за UN Women, стана и актрисата Ема Уотсън.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова