Бежанската и хуманитарната криза в Судан се задълбочават

0
234

Отчита се все по-значителна нужда от хуманитарна помощ сред хората, разселени заради размириците в Судан. Броят на бягащите от страната се очаква да надхвърли прогнозата, а достъпът до помощ остава изключително несигурен, съобщи във вторник агенцията на ООН за бежанците ВКБООН.

„Вече видяхме над 560 000 души да преминават в съседни страни… близо два милиона души са разселени вътрешно в страната“, докладва Рауф Мазу, помощник върховен комисар на ВКБООН по операциите, след като посети Судан.

Конфликтът в Судан започна на 15 април, когато враждуващите въоръжени групи влязоха в сблъсък – оттогава повече от половин милион души са стигнали до съседни страни в опит да избягат от боевете. Държавата, приела най-много бежанци, е Египет, следвана от Чад, Южен Судан, Етиопия и Централноафриканската република.

„Всички се нуждаят от защита и помощ“, добави г-н Мазу. „Това, което също трябва да се подчертае обаче, е колко гостоприемни са домакините.“

Въпреки че насилието се разраства на множество фронтове, ВКБООН изрази особена загриженост относно суданския район Западен Дарфур. Достъпът до помощ там е „ограничен“, освен това има свидетелства за „безсмислени убийства“, причинени от милиция, която бе осъдена от Службата на ООН за правата на човека.

За да се спасят от сблъсъците в Судан, 170 000 души са пресекли границите на Чад, която граничи със Западен Дарфур. По данни на агенцията на ООН за бежанците много от пристигащите, включително жени и деца, се нуждаят от лечение за нараняванията си.

Повече от 120 000 души пресякоха границата с Южен Судан, но лошата инфраструктура и ниските нива на сигурност там представляват трудност за бежанците да продължат пътя си. Голяма част от помощта, от която се нуждаят хората там, ще трябва да бъде предоставена по въздух, което е едновременно скъпо и сложно.

По време на донорска конференция за Судан, проведена в Женева на 19 юни, бяха получени обещания за 1,52 милиарда долара, предвидени за справяне с настоящата ситуация в страната.

Междувременно екипите на ВКБООН регистрират новопристигащите, предоставят им спешна помощ и им помагат да достигнат до различни места възможно най-бързо.

Източник: UN News

Автор: Паола Смоличка