Преработената радиоактивна вода от „Фукушима“ и пътят й към океана

0
162
Източник: Reuters

В изпълнение на плана за авариралата ядрена централа „Фукушима“, японските власти извършват окончателни проверки по новоизградената система, която ще улесни освобождаването на пречистена радиоактивна вода в Тихия океан. Тези проверки стартираха в сряда, непосредствено след инсталирането на подводен тунел, изграден за изхвърляне на отпадъчните води на около един километър от брега.

 

След необходимите проверки се очаква да бъде издадено разрешение около седмица по-късно. То ще позволи на Токийската електрическа компания (TEPCO) да започне операцията в близко бъдеще.

Япония се обърна към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и от началото на 2022 г. МААЕ проведе множество мисии в Япония, като предстои да публикува окончателен доклад за оценка.

 

Местните рибарски групи изразяват силна тревога относно безопасността и последниците от плана, чието изпълнение би навредило на тяхното благосъстояние.

През 2015 г. японското правителство и TEPCO дадоха обещание да не пристъпват към изпълнение на плана без съгласието на рибарската общност. Въпреки това, голяма част от работниците в риболова, твърдят, че обещанието е неспазено.

Във вторник, Нозаки Тетсу, ръководител на Федерацията на рибарите във Фукушима, потвърди, че рибарите не са одобрили изхвърлянето на отпадъчните води.

Опасения по плана също изразиха и държави от региона, като Южна Корея, Китай и други тихоокеански островни държави.

 

На 11 март 2011 г., в резултат от силно земетресение и цунами, ядрената централа „Фукушима“ претърпя сериозни повреди върху електрическата и охладителната си система –  три реактора бяха разтопени и това предизвика непрекъснато изтичане на замърсена вода.

От една страна учени поддържат мнението за отлагане на плана, поради незвестни данни за нивото на радионуклидно замърсяване на водата. Други обаче смятат, че предложеният план е безопасен.

Това което се поддържа като обща позиция е необходимостта от по-голяма прозрачност, включително участието на външни учени в процеса на наблюдение и изследване на проби от изхвърляната вода.

Въведена е мащабна система за изпомпване и филтриране, наречена Усъвършенствана система за обработка на течности. Тя осигурява охлаждането на разтопените уранови горивни пръти и ежедневното извличане на големи количества новозамърсена вода, като ефективно отстранява повечето радиоактивни елементи. След това тази вода се обработва и съхранява в резервоари, чиито максимален капацитет се очаква да бъде достигнат в началото на 2024 г.

Превод: Ния Недялкова

Източник: AlJazeera