Русия изпреварва Саудитска Арабия като най-големия доставчик на нефт за Китай

0
1366

OkTc8vJxAMQ

 

Снимка: government.ru

Русия изпреварва Саудитска Арабия като най-голям доставчик на нефт за Китай за първи път от октомври 2005 г., доставяйки почти 930 000 барела дневно през последния месец – 21% повече в сравнение с месец април.

Китай, който е най-големият вносител на нефт в света, е внесъл 3,92 млн тона нефт от Русия през май. За сравнение – вносът от Ангола и Саудитска Арабия са 3,26 и 3,05 млн тона, съответно. Саудитска Арабия е продала 42% по-малко петрол на Китай в сравнение с месец април.

Руския експорт към Китай се е увеличил над два пъти от 2010 г., според анализ на Finantial Times.

Заради западните санкции, Москва разширява връзките си с други държави, като Пекин е основен партньор.

Фактът, че Русия приема плащания в юани, за разлика от Саудитска Арабия, помага Москва да се превърне в най-големия доставчик на нефт за Китай.

Търговията на валутната двойка рубла-юан достигна рекорди през миналото лято, тъй като руските фирми и банки, традиционно зависими от доларови заеми, се обърнаха към Китай.

През 2013 г. най-големият производител на нефт в Русия, Роснефт, подписа договор за $85 млрд с Китайската държавна петролна компания Sinopec за доставка на 100 млн тона петрол за период от 10 години.

Освен това, Роснефт сключи сделка за $270 млрд, удвояваща доставките за Китай. Миналата година държавният газов гигант Газпром сключи сделка за доставка на газ за Китай за период от 30 години на стойност $400 млрд.

Миналата година цените на нефта и рублата паднаха до 5-годишно дъно. Спадът беше лоша новина за руската икономика, която е силно зависима от нефта и много чувствителна към промените в цената. Анализатори предупредиха, че падащите цени на суровия петрол биха могли да доведат икономиката до рецесия. Нефтът и газът представляват около половината от бюджетните постъпления, както и над 60% от руския експорт.

В началния си вариант, бюджетът на Руската федерация за 2015 г. беше предвиден при цени на петрола от $105 за барел, но в началото на годината цената на суровината падна на $45, а с всяко намаляване на цената й от $10, бюджетът губи $12 – 14 млрд на година. Това принуди руския парламент да го преразгледа и да направи промени в него, при предполагаема цена на нефта от $50 за барел. Въпреки тежката ситуация, руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви, че разходите по социална политика, които подкрепят многодетните семейства и възрастните хора и хората с увреждания, не само не са намалени, но и са получили 6% увеличение. Пенсиите в Русия и тази година бяха коригирани спрямо годишната инфлация. През март 2015 г. основна цел на руското правителство беше осигуряването на макроикономическа стабилност и ревизиране на бюджета така, че през 2017 г. той да е без дефицит.

Русия се опитва да диверсифицира икономиката си. Миналата година централната банка на Русия масово закупуваше злато, а по-рано тази година намали доларовия дял в международните си валутни резерви и го направи по-малък от този на еврото за първи път от 2008 г.

Източници: The GuardianОфициален сайт на руското правителствоBusiness Insider

Изготвил: Димитър Велинов