Турция планира военна намеса в Северна Сирия

0
902
Снимка: kremlin.ru

 

Снимка: kremlin.ru
Снимка: kremlin.ru

В реч от миналия петък турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция няма да допусне създаването на кюрдска държава в района на Северна Сирия, което би се превърнало в непосредствена заплаха с оглед близостта до турската граница. През изминалите седмици кюрдските бунтовници успяха да се противопоставят на Ислямска държава и овладяха териториите, сключени между сирийско-иракската граница и източния град Кобани. Ердоган подчерта готовността на Турция да изпълни намеренията си на всяка цена и обвини сирийските кюрди в етническо прочистване на районите, които са под техен контрол.

След речта няколко турски издания съобщиха, че турският президент и премиерът Ахмет Давутоглу вече са решили да изпратят части на турската армия в Сирия. Твърденията идват както от проправителствени медии като „Йени Шафак“, така и от „Сюзчу“ – един от вестниците, който е най-критично настроен към турските управляващи. От страна на правителството няма официално потвърждение на тиражираната информация. Външният министър на Турция Мевлут Чавъшоглу заяви, че управляващите ще излязат със становище по въпроса чак след редовната среща на Националния съвет за сигурност, състоящ се от президента, правителството и лидерите на армията.

Според непотвърдена информация около 18 000 войници ще бъдат разположени на територия с площ около 3000 кв. км, която понастоящем е под контрола на Ислямска държава. По този начин турската армия ще се намира в непосредствена близост до овладяния от кюрдите град Кобани и област, контролирана от прозападната Сирийска свободна армия (ССА) и други бунтовнически групи, включваща град Маре. Турската преса твърди, че страната ще използва и военновъздушните си сили, за да затвърди присъствието си в района. Според „Йени Шафак“ приготовленията за военната операция ще бъдат финализирани до петък, като срещата на Националния съвет за сигурността ще се проведе във вторник.

Спекулации за военна интервенция от страна на югоизточната ни съседка съществуват още от началото на сирийския конфликт през 2011 г. Тогава Анкара поиска от ООН и западните си съюзници разрешение за създаване на буферна зона в Сирия, за да се избегне евентуален хаос по турската граница и да се осигури помощ на бежанците на сирийска земя преди тяхното прехвъляне в Турция. Молбите обаче бяха игнорирани от техните адресати.

Турското правителство се притеснява, че сирийските кюрди ще фокусират силите си върху териториите на запад от Кобани и в близост до Маре, достигайки до кюрдския район на Африн. По този начин те ще свържат всички населени с кюрди територии до турската граница. Аргументирайки се и с деградацията на сирийската държава, която продължава вече четири години, Ердоган е сигурен, че сирийските кюрди ще основат своя собствена държава. Лидерът на кюрдската политическа партия „Демократичен съюз“ Салех Муслим отхвърли обвиненията.

Известният турски всекидневник „Хюриет“ смята, че чрез интервенцията Турция ще се опита едновременно да спре не само кюрдите, но и Ислямска държава. Офицери от турската армия предупреждават, че подобен ход е рискован, защото може да се създаде грешно впечатление, а именно, че операцията е насочена само срещу сирийските кюрди.

Съюзниците на Турция от НАТО, някои от които изпратиха свои части и ракетни системи близо до сирийската граница, за да защитят партньорите си от евентуални нападения, най-вероятно няма да бъдат доволни от турска интервенция. Понастоящем Турция разполага с втората най-многобройна войска в Алианса след САЩ.

Източник: The Daily Beast