Три атентата по света през изминалия ден

0
807

 

В петък (26 юни) бяха извършени три атентата на три различни континента. По време на атентатите във Франция, Тунис и Кувейт бяха убити десетки души, а ранените са стотици.

Тунис

Най-малко 37 души, повечето, от които чужденци са загинали, а поне 36 са ранени по време на атентат в курортния град Сус. Нападателят също е загинал, тъй като видео материал показва тялото на заподозрения, лежащо на улицата.

Според сведения виновният, престорил се на турист е започнал да стреля преди да навлезе в хотел „Империал Мархаба“, където е продължил стрелбата. Според изявление на властите, атентаторът е загинал в престрелка с полицията. Той е бил студент, а негов вероятен съучастник е бил арестуван.

Атаката се случва само три месеца, след като бяха убити 22 души, главно туристи при атентат в музей в столицата на Тунис.

Франция

Шофьор, заподозрян във връзки с „Ислямска държава“, е причинил експлозия, удряйки колата си във фабрика, съдържаща запалими вещества. Атаката се е случила в индустриална зона, в близост до Лион, а нападателят Ясин Сали е бил арестуван на място. Същевременно, собственикът на фирма за доставки, за която е работил Сали, е бил открит обезглавен като в близост до тялото му са намерени ислямистки надписи, чието съдържание още не е разкрито. Жертвата е билa намерена на оградата на фабриката.

Сали няма криминално досие, но е бил поставен под наблюдение от 2006 г. до 2008 г. по подозрения за връзки с радикални ислямски организации. Според френския президент Франсоа Оланд, който спешно се завърна от среща на ЕС в Брюксел заяви, че няма установена връзка с останалите две терористични атаки, случили се през деня, освен че тероризмът е общ враг на всички.

През януари, Франция бе изправена пред една от най-сериозните терористични атаки в Европа през последните години, след като атентатори, имащи връзка с „Ислямска държава“ нахлуха в сградата на сатиричното списание „Шарли Ебдо“ и разстреляха 12 карикатуристи и журналисти.

Кувейт

Самоубийствен атентат в Кувейт доведе до смъртта на поне 25 души в шиитска джамия по време на петъчна молитва. Според властите, това е първа атака от подобен тип в страната, докато такива вече се случиха в съседните държави – Саудитска Арабия и Йемен. „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата, в който броят на ранените надхвърля 200 души. Според премиерът на Кувейт, случилото се е опит да се застраши националната сигурност.

По-голямата част от населението на Кувейт е от сунити, като 15-30% от населението е съставено от шиити, но двете общности живеят без наличието на остри конфликти.

Изготвил: Екатерина Димитрова

Източници: BBC, Reuters, Reuters