Министрите на отбраната от НАТО взеха решение за подсилване на съюзническите сили за бързо реагиране

0
970

natobrat

Снимка: НАТО

На 24 юни, сряда, министрите на отбраната на държавите от НАТО направиха отчет за постигнатото от организацията през годината до момента и взеха важни решения, насочени към подсилването на колективната сигурност. На провелата се в Брюксел двудневна среща основно място в обсъжданията заеха силите за бързо реагиране на НАТО, чиито персонал ще бъде увеличен от 13 000 на 40 000 души. Промените засягат военноморските и военновъздушните сили, както и специалните сили за отбрана.

„Ние просто направихме поредната стъпка към приспособяването на НАТО към променената и предизвикателна обстановка. Определено отбелязваме голям прогрес.“ – заяви на конференцията генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Министрите предприеха мерки, свързани с ускоряването на политическия и военния процес на взимане на решения. Те включват увеличаване на правомощията на върховния съюзнически главнокомандващ за Европа, който ще може да подготвя отряди за действие възможно най-скоро след взимането на дадено решение.

Съюзниците обсъдиха и последните подробности относно шестте представителства на НАТО в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния. Във всеки от центровете ще работят по около 40 души, които ще играят важна роля в планирането, упражненията и подсилването на сигурността. Освен това министрите на отбраната подкрепиха създаването на нова Обща дирекция за логистика, с цел да се подобри мобилността на отбранителните сили при необходимост.

„Ние внимателно преценяваме и следим действията на Русия, включително и ядрената и програма. НАТО работи в тясно сътрудничество с ЕС, за да може да се противопоставя на смесени заплахи. Ние не търсим конфронтация и не желаем ново състезание по въоръжаване. Просто искаме да осигурим спокойствие на страните си.“ – сподели още Столтенберг.

Генералният секретар приветства изявлението на американския министър на отбраната Аштън Картър относно разполагането на военни съоръжения в Източна Европа. Столтенберг определи плановете на САЩ като „истинско трансатлантическо усилие за подсилване на колективната защита“.

Министрите от НАТО разгледаха също индивидуалните бюджетни разходи, свързвайки дискусията с поетия през септември ангажимент за отделяне на повече средства за отбрана през следващото десетилетие. Йенс Столтенберг обяви, че макар и да има прогрес, съюзниците трябва да положат повече усилия в бъдеще. През първия ден от срещата беше одобрен и пакет за строеж на военни съоръжения в Молдова. Генералният секретар изрази надежда, че възможно най-скоро същото ще бъде направено и за Ирак.

На следващия ден, 25 юни, министрите се срещнаха с действащия министър на отбраната на Афганистан Масум Станекзай, с когото поговориха за провежданата в страната мисия „Решителна подкрепа“. Столтенберг подчерта, че шестте месеца на операцията не са били лесни, но афганистанските отбранителни сили са се справили със ситуацията, показвайки безпрецедентен кураж и решителност.

„НАТО и нашите партньори стоят зад Афганистан“. – беше категоричен лидерът на Алианса.

Министрите на отбраната от НАТО приветстваха амбициозните реформи на афганистанското правителство и подкрепиха бързото им осъществяване. От своя страна Столтенберг заяви, че съюзническите сили ще продължават да осигуряват на Афганистан обучение, помощ и съвети, подготвяйки се за следващия етап на „Решителна подкрепа“.

Припомняйки решението на външните министри от НАТО да подкрепят афганистанските институции за сигурност и след края на мисията, генералният секретар на Алианса сподели, че „в такива променливи времена предизвикателствата ще бъдат посрещнати със съвместни усилия“.

Източник: НАТО