САЩ ще разположи 250 единици тежко оръжие в Източна Европа

0
1068
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър съобщи в естонската столица Талин, че Америка ще прехвърли общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест източноевропейски страни. По този начин ще бъде осигурена защита и спокойствие на държавите, които се намират в близост до Русия.

Картър обяви, че Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България вече са се съгласили да приемат оборудването, част от което ще бъде разпложено и в Германия. Според него всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен за въоръжаването на бойна рота или батальон. Тъй като арсеналът е подвижен, той ще може да бъде използван и за обучения в региона.

Страните, в които ще бъдат разположени американските съоръжения, са избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намалят времето и цената за транспортирането им при военни маневри. Междувременно Русия изрази острото си недоволство към намеренията на Пентагона. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната сподели, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ от края на Студената война до днес.

Американският министър на отбраната увери колегите си от трите балтийски страни, че САЩ ще работят и с киберцентъра на НАТО в Естония, за да подпомогнат разработката на отбранителни киберстратегии и други защитни механизми срещу компютърни атаки.

Източник: БТА