Очаква се страните членки на НАТО да увеличат бюджетите си за отбрана през 2015 г.

0
1214

NATO_logo

Според последни прогнози 18 от 28-те страни членки на НАТО ще заделят през 2015 г. повече средства за отбрана от бюджетите си. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг приветства очакваните бюджетни промени, но отбеляза, че въпреки това НАТО ще изхарчи общо с 1,5 % по-малко от миналата година. В действителност разходите на организацията през 2014 г. възлизаха на 942 милиарда долара, а през 2013 г. на 968 милиарда долара. За сравнение, държавите от Алианса най-вероятно ще похарчат около 892 милиарда долара през 2015 г. Само пет държави ще се съобразят с преследвания минимален разход от 2 % от БВП – Полша, Великобритания, Естония, САЩ и Гърция. На пресконференция в понеделник Столтенберг заяви, че усилията в посока спиране на негативната тенденция трябва да бъдат удвоени.

„Изправени сме пред повече предизвикателства и със сигурност няма как да постигнем повече с малко.“ – сподели още лидерът на НАТО.

Висшият експерт от Атлантическия съвет Хорхе Бенитес призна, че няма как да се очаква страните членки на Алианса изведнъж да увеличат драстично разходите си за отбрана. Той сподели, че това е притеснително с оглед на пропуските в военните способности на НАТО и нарастващите провокации от страна на Русия.

Най-голям ръст на разходите се очаква да отбележи Литва с 29,8 %, следвана от Люксембург с 27,3 % и Полша с 21, 7 %.  Междувременно България ще бъде сред деветте държави, които ще намалят разходите си, като единствено Албания и Италия ще орежат бюджета си повече от българския. Въпреки това през 2015 г. страната ни ще похарчи повече от цели 11 страни членки на НАТО, отделяйки 1,2 % от своя БВП за отбрана. На първо място в НАТО по този показател за поредна година ще се нареди САЩ с 3,6 %. Очаква се и Америка да отбележи лек спад в разходите си в сравнение с 2014 г.

Източник: Defense One