Общото събрание на ООН връчва първата награда „Нелсън Мандела“

0
969

06-22-ndume-sampaio

UN Photo/Ryan Brown and Helena Ndume

В началото на седмицата, председателят на Общото събрание на ООН обяви, че за първи път ще бъде връчена наградата на ООН, на името на Нелсън Ролихлахла Мандела. Избранниците са д-р Елена Ндуме, Намибия, и Хорхе Фернандо Бранко Сампайо, Португалия.

„Наградата признава постиженията на онези, които посвещават живота си в служба на човечеството, чрез насърчаване на целите и принципите на ООН, отдавайки почит на живота и наследството за помирение, политически преход и социална трансформация на Нелсън Мандела“, заяви Сам Кутеса, председател на 69-та сесия на Общото събрание, което учреди наградата през юни 2014 г.

Комитетът за подбор реши, че учредителната наградата ще бъде давана на двама лауреати. Наградата на Нелсън Мандела е почетен приз, който ще бъде връчван веднъж на всеки пет години, като знак на признание към изключителните постижения и приноса на двама души (жена и мъж).

Според Общото събрание, д-р Ндуме е офталмолог, чийто живот е посветен на лечение на слепота и очни заболявания в Намибия и в развиващия се свят.

Г-н Сампайо ръководи борбата за възстановяване на демокрацията в Португалия – включително по време на мандата му като кмет на Лисабон в периода 1989–1995 г. и като 18-ти президент на Републиката в периода  1996-2006 г.

Номинации бяха получени от широк набор от източници – включително от държавите членки на ООН и държавите наблюдателки, образувания и междуправителствени организации.

От свое и от името на държавите членки, председателят Кутеса сърдечно поздрави сълауреатите и благодари на Комисията за подбор за своя упорит труд и всеотдайност. Ръководена от председателя на Общото събрание, селекционната комисия на ООН бе съставена от постоянните представители на Алжир, Латвия, Мексико, Саудитска Арабия и Швеция – представляващи пет географски регионални групи на ООН.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 24 юли 2015 г. в централата на ООН в Ню Йорк, като част от годишното честване на ООН на Международния ден на Нелсън Мандела. Денят обикновено се чества на рождения ден на покойния южноафрикански лидер на 18 юли, когато ООН се присъединява към призива на Фондация „Нелсън Мандела“  да отделим 67 минути, за да помогнем на другите.

За своите 67 години, Нелсън Мандела посветил живота си в служба на човечеството – като защитник на човешките права, затворник заради своята съвест, международен миротворец и първият демократично избран президент на свободна Южна Африка.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова