Руската позиция по отношение ситуацията в Йемен

0
838
UN photo/Sarah Fretwell
UN photo/Sarah Fretwell
UN photo/Sarah Fretwell

САЩ носят отговорност за последствията от въздушните бомбардировки в Йемен, тъй като поддържат военната операция, провеждана от Саудитска Арабия и нейните съюзници. Това заяви в петък (1 май) постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин.

По негово мнение, това се касае както за хуманитарните последствия, така и за ситуациите, когато се създава опасност за дипломатическите обекти. „Ние разбираме от какво изхождат те, ние разбираме днешната им политика, но те определено трябва да чувстват своята отговорност.“, каза дипломатът, като допълни още, че щом поддържат бомбардировките на коалицията, те (САЩ) носят отговорност за хуманитарните последствия, отговорност за неприкосновеността на дипломатическите обекти.

По думите на Чуркин, в петък през нощта, на въздушни удари е била подложена територия до посолството на Русия в столицата на Йемен Сана. „Аз говорих с нашия пълномощник (по работите в Йемен). Ние все още имаме някои дипломати в Сана. Говорих с него преди час и той каза, че миналата нощ имало много силен взрив на снаряд, ракета или голяма бомба само на 200 метра от нашето посолство.“, каза дипломатът. Чуркин допълни, че подобни инциденти повдигат сериозна тревога. „Ако се случват такъв вид безконтролна стрелба, бомбардировки и ракетни удари, това е черезвичайно опасна и нежелана ситуация“, отбеляза постоянният председател на Руската федерация.

Съветът за сигурност на ООН проведе в петък по инициатива на Русия закрита среща по повод Йемен, в хода на която с отчет на положението в страната, говори заместник-главния секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман (Jeffrey Feltman). Както заяви Чуркин, Русия на първо място е разтревожена по повод хуманитарната ситуация в Йемен. В страната привършват медикаментите, продоволствието, а вносът на товарите от първа необходимост, в това число гориво, се препятстват от морската блокада и военновъздушната операция, които осъществяват Саудитска Арабия и съюзниците й.

Постоянният представител на Руската федерация предупреди, че подобни действия не са съвместими с приетата от Съвета за сигурност на ООН през април резолюция 2216, която въведе ембарго за доставка на оръжие на шиитските бунтовници-хусити. Те не трябва да пречат на вноса на дизелно гориво в Йемен, те не трябва да създават проблеми за импорта на продоволствия в Йемен. „Така че има редица неща, които, смятам, повдигат сериозни въпроси. Ние даваме гласност на тези въпроси и призоваваме ООН и всички, които са способни да повлияят на ситуацията (в Йемен) да го задействат“, каза дипломатът.

По негови думи, в документа не става въпрос за поддръжка на всякакви действия на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив. „Там се говори за поддръжка на техните политически инициативи. Така че кампанията на бомбардировки се води напълно извън пределите на резолюция 2216. Те правят това едностранно, и, за съжаление, това има сериозни хуманитарни последствия“, каза Чуркин.

Обявявайки началото на бомбардировките срещу Йемен в края на април, страните от Персийския залив декларират, че действат по молба на сваления от шиитските бунтовници-хусити президент на страната Абд Раббо Мансура Хади, както и на основание на чл. 51 от Устава на ООН. Но постоянният представител на Русия в ООН посочи, че в тази ситуация не всичко е така очевидно.

„Това е заплетен въпрос. Ние поддържаме легитимността на президента Хади, даже въпреки, че срокът на неговите пълномощия вече отдавна е изтекъл (през февруари). Но, във всеки случай, той остава международнопризнат президент. Той написа писмо, в което потвърждава, че се извършва агресия от страна на хуситите и се позовава на чл. 51, в който се говори за самоотбрана. Съгласно международното право, агресия – това е действие отвън“, напомни постоянният председател на Руската федерация.

По думите на Чуркин, Русия решила да не заостря вниманието на тези въпроси. „От наша гледна точка, главното е да се продължава подтикването на страните към преговори, а не да се влиза в този спор за законност (на действията).“, заяви дипломатът. Чуркин също така напомни за идеята на Руската федерация да се въведат регулярни и задължителни паузи във военните действия за оказване на помощ на населението, отбелязвайки, че този призив е още „много актуален“. Той обърна внимание на съобщенията за много случаи на разрушения на болници, училища, джамии, а също и жилищния комплекс на ООН в Сана.

Източник: TASS

Изготвил: Димитър Велинов