Сблъсък между виетнамски и китайски кораби в Южнокитайско море

0
1852
South-China-Sea-hydrographic-boundaries
southchinasea.org

Виетнамски и китайски военноморски кораби са се сблъскали в сряда в Южнокитайско море, предадоха властите във Виетнам.

Инцидентът се е случил при опит от страна на виетнамската армия да попречи на Китай да построи нефтена платформа на територия, обект на спорове между двете държави. Според докладите не се е стигнало до стрелба. Виетнамските власти обаче твърдят, че срещу корабите им са използвани водни оръдия.

Инцидентът в морето между двете държави е най-тежкият от годни насам. В момента в района на сблъсъка се намират десетки лодки.

В сряда виетнамските власти излязоха с твърдение, че китайските кораби умишлено са ударили техните. При сблъсъка са ранени няколко моряци. Според Виетнам това е третият сблъсък между китайски и виетнамски кораби от 3-ти май насам.

В отговор китайските власти заявиха на редовна пресконференция в сряда, че нефтената платформа се намира в рамките на китайски териториални води. “Обвинителните действия от страната на Виетнам представляват незачитане и погазване на суверенните правомощия на Китай”, заяви Хуа Чунин, говорител на китайското външно министерство.

Инцидентът е последван от друг, станал по-рано в сряда, когато филипинската полиция е заловила китайски риболовен кораб и е задържала 11-членния му екипаж на територията на друга оспорвана част в Южнокитайско море.

“Лодката, превозваща голям брой застрашени видове, е задържана с мотива, че нарушава закона за морските пространства. По този начин отстояваме суверенните правомощия на Филипините”, заяви филипинският външен министър в свое изявление.

Китай предявява претенции за собственост върху големи части от Южнокитайско море, включително плитчини и рифове, разположени в близост до Филипинското крайбрежие. Териториални претенции в района освен Китай и Виетнам имат също Филипините, Бруней, Малайзия и Тайван.

Източник: BBC

Изготвил: Теодора Чопанова