Судан: Съветът за сигурност на ООН призовава за деескалация в Ел Фашер

0
114
Снимка на ООН/Алберт Гонсалес Фаран

Съветът за сигурност призова в събота воюващите страни да деескалират напрежението в Ел Фашер, столицата на провинция Северен Дарфур. 

Новината идва след разпространена непотвърдена информация за предстоящо нападение на Силите за незабавно подпомагане – СНП ( ислямистка паравоенна организация в Судан) и техни партньори, което, от своя страна, може да доведе до смъртта на хиляди хора в региона.
Според Бюрото за човешките права на ООН най-малко 43 души, сред които жени и деца, са били убити след началото на конфликта между суданската армия и СНП на 14.04.
Бюрото допълва, че цивилните, блокирани в Ел Шафер, който все още е в ръцете на суданските военни- се страхуват да не бъдат нападнати, ако се опитат да избягат. Положението се усложнява още повече от сериозния недостиг на основни продукти, тъй като доставките на хуманитарни помощи са силно ограничени от боевете.
Последиците за обществото 
От началото на войната повече от 14 000 души са убити, а хиляди други са ранени, на фона на новини за сексуално насилие.
Войната доведе също и до разселването на повече от шест милиона цивилни в Судан и на още 1,8 милиона души извън границите на страната, на фона на огромна криза, в резултат на която 25 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ и защита.
Реакцията на ООН
В своето изявление Съветът за сигурност, освен че призова за прекратяване на всякакви военни действия, прикани всички държави членки да се въздържат от външна намеса. Също така напомни на всички страни в конфликта и на държавите-членки да се придържат към задълженията си да спазват мерките за оръжейно ембарго, както е предвидено в различни резолюции.
Превод: Виктор Златев
Източник: UN News