Съветът за сигурност на ООН привлича вниманието към хуманитарните и икономическите въпроси в Йемен

0
191

Седем седмици след изтичането на примирието в Йемен, сключено с посредничеството на ООН, специалният пратеник на ООН заяви пред Съвета за сигурност във вторник, че въпреки „инцидентите, които будят безпокойство“, войната не се е завърнала.

При представянето на общ преглед на ситуацията след изтичането на примирието на 2 октомври Ханс Грундберг заяви, че през последните седмици силите на Хутите, известни като Ансар Аллах, са атакували петролни терминали и пристанища в провинциите Хадрамаут и Шабва, лишавайки правителството от основния му източник на приходи от износ на петрол.

„Обезпокоително нарастване“

Г-н Грюндберг информира посланиците за „обезпокоителното нарастване“ на броя на инцидентите в Ма’риб и Таиз, включващи цивилни жертви, което показва колко нестабилна остава ситуацията и подчерта „необходимостта страните спешно да постигнат споразумение за подновяване на примирието“, като повтори призива си те да „проявят максимална сдържаност в този критичен момент“.

Хуманитарни последици

Въпреки че общото ниво на насилие се е повишило незначително в сравнение с шестмесечния период на примирие, по-нататъшното влошаване на икономическата и хуманитарната ситуация е под въпрос.

В тази връзка той отбеляза, че е важно продължаващите мирни дискусии да доведат до положителни резултати възможно най-скоро, като заяви, че ангажира страните не само да постигнат разширяване на примирието, но и да се започнат дискусии относно по-цялостното уреждане на конфликта. Неотдавнашните събития подчертават необходимостта от спешно решаване на хуманитарните и икономическите въпроси.

Пътят напред

За да бъдат устойчиви, много икономически въпроси, като например управлението на приходите за изплащане на заплати, изискват сътрудничество между страните в конфликта.
Поради тази причина високопоставеният служител на ООН иска подновяване на примирието и поемане на ангажимент за предприемане на стъпки за цялостно решение.

Приобщаването е задължително

Ханс Грюндберг отново изрази убеждението си, че за да бъде устойчиво всяко споразумение, то трябва да бъде широкообхватно и да включва всички части на йеменското общество – от младежта до гражданското общество и жените.
Международният ден за премахване на насилието срещу жените, който се отбелязва на 25 ноември, напомня за непропорционалните последици, които йеменските жени продължават да понасят от конфликта, и за неотменната роля, която те трябва да играят във всички аспекти на едно приобщаващо политическо решение

„Времето не е на страната на йеменските жени, тъй като основните им права, включително свободата на движение, се нарушават още повече“, подчерта той. „Сега това засяга всички йеменски жени в северната част на страната, включително служителите на ООН, и трябва ясно да заявим, че няма оправдание за подобни действия“.

В заключение пратеникът на ООН изрази благодарността си за постоянната подкрепа на Съвета, която е „жизненоважна за убеждаването на страните да изоставят краткосрочните сметки в полза на политическото и икономическото сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността за постигане на устойчиво решение на конфликта в Йемен“.

Превод: Деница Ковачева
Източник: UN News