Накъде тръгва Италия

0
205

На 3 ноември новият италиански премиер Джорджа Мелони посети Брюксел. Там се срещна с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Това беше първото ѝ задгранично посещение, откакто встъпи в длъжност на 22 октомври. В Брюксел Мелони произнесе своя програмна реч, в която очерта каква ще бъде външната политика на Италия, което е от значение за целия съюз.

„Искам да дам сигнал за нашата воля да си сътрудничим с ЕС и да защитим националния си интерес“, заяви Мелони.

Посещението на Мелони в сърцето на ЕС имаше за цел да изпрати подобен сигнал. „Самото пътуване е посланието“, заяви източник от „Италиански братя“ пред „Политико“.

На срещата в Брюксел Мелони приветства стъпките, предприети от Съюза в областта на енергийната политика и ограничаването на миграцията, които съответстват на позициите на нейното правителство.

Друга тема беше планът за възстановяване на Италия след Ковид, договорен от предшественика на Мелони Марио Драги. Планът предвижда да предостави на страната 200 млрд. евро от фондовете на ЕС в замяна на структурни реформи.

Европейските лидери за срещата

След срещата си с Мелони председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че с посещението си в институциите на ЕС, тя е изпратила „силен сигнал“.

„Това беше добра възможност да обменим мнения по важни въпроси – от подкрепата за Украйна, през енергетиката до пакета за икономическо възстановяване и миграцията“, заяви фон дер Лайен.

Ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, която първа посрещна Мелони, заяви, че са „напълно единни по въпроса за Украйна“.

Мецола намекна за зависимостта на Италия от вноса на газ и заяви: „Трябва да намерим смелост и политическа воля да действаме така, както постъпихме по време на пандемията: като обединим усилията си“.

Назад към избора на Мелони

Джорджа Мелони стана първата жена премиер на Италия. Тя и правителството ѝ положиха клетва пред президента Серджо Матарела в Рим. Кабинетът е сформиран от представители на крайнодесните „Италиански братя“, „Лига“ и „Форца Италия“.  

След изборите телевизия „СиЕнЕн“ написа, че Италия ще има най-десния премиер след Мусолини. Самата Мелони е започнала политическата си дейност в неофашистки партии, но определя себе си като консерватор. Казва, че ако е била изкушена от фашистката идеология, е щяла да го каже открито.

Мелони използва първата си реч пред парламента, за да заклейми фашизма. Тя направи уверение за ангажиментите на Италия към Европейския съюз.

Някога Мелони говореше за излизане на Италия от еврозоната и дори от ЕС. Сега само обещава да преформулира европейските договори. Тя призовава за реформа на ЕС, като настоява за по-малко бюрокрация. Тя подкрепя НАТО и европейските санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Неотдавна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европа разполага с „инструментите“ да се справи с Италия, ако нещата тръгнат в „трудна посока“. Мелони обаче обеща на партньорите, че нейното правителство ще остане в рамките на европейските институции.

Тя каза, че нейната дясна коалиция не иска „да забави или да саботира европейската интеграция, а да я насочи да бъде по-ефективна в отговора си към кризи.“

Новото правителство

Заради лошите икономически времена в Европа почти половината италианци са избрали да дадат доверието си на нов политически играч. Мелони запази девет министерства за собствената си партия. Пет даде на партиите на партньорите си Матео Салвини и Силвио Берлускони. Останалите шестима министри са технократи.

Решаващият пост на министър на икономиката и финансите отива при Джанкарло Джорджети, който беше министър на икономическото развитие при Драги.

Заради близките отношения на Силвио Берлускони с руския президент Владимир Путин, леви политици настояха, че не е редно партията на Берлускони да издига кандидат за външен министър. Въпреки това заместникът на Берлускони, Антонио Таяни, беше утвърден за външен министър и вицепремиер. Смята се, че под неговото ръководството позицията на Италия към Европа е в сигурни ръце.

Първата жена министър-председател на страната не споделя властта си с много други жени. Списъкът на министрите на Мелони съдържа само шест жени от общо 24, или 25%, в сравнение с кабинета на предшественика ѝ Марио Драги, в който жените бяха 30 %, и 50% в правителството на Матео Ренци през 2014 г. Освен самата Мелони, всички основни държавни длъжности в ресорите външни работи, икономика, вътрешни работи, правосъдие, здравеопазване и инфраструктура са поверени на мъже.

Женските групи в Италия се опасяват, че част от правата им ще бъдат засегнати при правителството на Мелони. След изборите хиляди протестираха в Рим и Милано в подкрепа на правото на аборт. Породиха се опасения, че политиката на Мелони за насърчаване на раждаемостта може да ги ограничи.

Сред най-противоречивите назначения е ултраконсервативната католичка Еугения Мария Рочела за министър на семейството. Мелони промени и името на министерството на семейството, раждаемостта и равните възможности.

Сандра Зампа, сенатор от левите демократи, каза пред „Политико“: „Нямаше причина да смятаме, че Мелони би постъпила по друг начин. Никога не съм чувала Мелони да говори за правата на жените.“

Автор: Камелия Григорова

Източници