България и Испания отбелязват 110 години дипломатически отношения

0
224

Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата изнесе лекция в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ на 21 ноември. Поводът беше 110 години от установяването на дипломатически отношения с България. Събитието е част от поредица инициативи, съпътстващи испанското председателство на Европейския съвет през второто шестмесечие на 2023 година.

Посланик Мата представи развитието на дипломатическите отношенията между двете страни. Те започват 2 г. след обявяването на Независимостта от цар Фердинанд през 1908 г. Днес са достигнали своя връх. Спомена, че президентът Румен Радев е направил официално посещение в Испания 20 години след това на Петър Стоянов.

Основен стълб на отношенията между двете страни е пребиваването на 215 хил. български граждани в кралството. Най-много наши сънародници живеят в областите Валенсия, Каталуния и Андалусия. Заедно с Германия и САЩ, Испания е третата страна по размер на паричните преводи от имигранти. Средствата се равняват на 2 млрд. и 100 млн. евро.

Икономическите отношения между двете страни са добри. Между 2004 и 2018 Испания е основен инвеститор в България за развитието на туризма, железопътния транспорт, текстилната промишленост и строежа на жилища. В момента на  територията на България оперират около 80 испански фирми, които осигуряват 3 хил. работни места.

„Географската отдалеченост не пречи на интензивния културен обмен“, заяви посланик Мата. За изминалата година 181 хил. българи са посетили Испания, а 96 хил. испанци – България.

По официални данни около 25 хил. ученици изучават засилено испански език, като той продължава да набира популярност и след подновяването на Споразумението за двуезичните гимназии от 2001 г. След промяната изучаването на испански език не се ограничава само до гимназиите, а обхваща и началните училища.

Посланик Мата обяви, че на 27 и 28 януари ще се състои „Изложение на образованието“ в сътрудничество с Министерството на образованието и науката, в което са се записали за участие 14 испански университета. То няма да е насочено само към изучаващите лингвистика, а и към други специалности. През следващата година ще се проведе и фестивал за испански театър във Варна.

Посланикът на Испания отбеляза, че бъдещето носи много точки на свързване между двете държави, които споделят много като членки на ЕС и НАТО. Напомни за съвпадането на председателството на Жозеп Борел в Европейския парламент с присъединяването на България към Съюза. Изрази подкрепа за влизането на България в Шенгенското пространство и еврозоната.

„Европа е онова, което се намира между България и Испания. Двата полуострова затварят континента“, каза с усмивка той.

Автор: Камелия Григорова