Арабските дизайнери отговарят на изискването за екологична мода

0
355
Манекенка на екологичния бранд "Atelier Forger" се подготвя за модния показ на Арабската седмица на модата в Дубай, 14 октомври 2022 г. - Салим А. Есаид

Наред с нови стилове, Арабската седмица на модата в Дубай също представи работата на дизайнерите на „бавната мода“, които се опитват да намалят влиянието на тази индустрия върху екологията.

Докато прогресивните идеи като екологичността и инклузивната мода вървяха като главните звезди по подиума на Арабската седмица на модата на 15 октомври 2022 г., покупателната способност на присъстващите и на регионалните почитатели на модата се премества зад сцената.

Тримесечното събитие на Dubai Design District приветства 35 дизайнери от региона и целия свят, сред които и новооткрития екологичен бранд „Atelier Forger“ – първата сирийска марка, някога дебютирала на събитието.

„Тя е черно-бяла“ – казва Тарек Абу Самра, създателят на марката, описвайки простия класически шик на своята линия облекло, а също и зловещата необходимост тя да бъде екологична, тъй като от това зависи бъдещето на планетата и на модата.

Сирийският дизайнер Тарек Абу Самра излиза на сцената, след като демонстрира своята дамска модна линия на Арабската седмица на модата в Дубай, 14 октомври 2022 г.

„Модата е втората най-замърсяваща индустрия в света“ – каза креативният дизайнер, привърженик на бавната, или съзнателна, мода, която поставя качеството пред количеството, за да подкрепи местната околна среда и занаятчии.

Като материали той използва органична верига за доставка на бавно произвеждащ се памук, за да избегне използването на вредни химикали и високите разходи на вода. За производство той работи с няколко внимателно подбрани майстори в Бейрут, за да създаде своите фирмени ковани копчета от месинг.

„Това е част от модата, която не се вижда“ – казва Абу Самра, който вярва, че на световната индустрия на модата й липсва прозрачност и че купуването на етично облекло е нарастващ приоритет сред потребители.

Разрушителен дизайн

Като цяло според Програмата на ООН за околната среда (UNEP) модната индустрия носи отговорност за 10% от годишното замърсяване в целия свят през 2019 г., което е повече от общото годишно влияние на международните полети и експедирането на товар по море.

Освен това тя е ресурсоемка и използва значително количество вода, земя и пестициди за производство на сурови материали, сред които и памукът.

Около 20 на сто от отпадъчните води в целия свят са резултат от боядисването и обработването на плат. Докладът твърди, че половин милион пластмасови микрофибри се изхвърлят в океаните всяка година, а те не могат да бъдат извадени от водата и се разпространяват в хранителната верига.

Въпреки тези данни измерването на различните влияния на модата и продажбите на дребно върху околната среда е трудно, понеже те се преплитат и с други индустрии.

„Заливът има огромна тежест, когато става дума за продажби на дребно“ – каза Махдиа Ел-Джед, съветничката по околната среда, социалните въпроси и управлението (ESG) и устойчивост в ОАЕ. Египет, Йордания, Тунис, Мароко и Алжир са регионални центрове за текстилно производство и техните икономики зависят от него, каза тя на Al-Monitor.

„Текстилната индустрия на Тунис и Мароко разцъфна благодарение на своята близост до Европа“ – обясни Ел-Джед, като с това Inditex, компанията майка на Zara, произвежда продукти на бързата мода и създава работни места за мароканци.

„Подобно на проблема на модната индустрия с грийнуошинга (измамните твърдения на някои брандове за екологичността на даден продукт – б.пр.), виждали сме тя да обещава да подобри практиките за разнообразяване и инклузивност през последните няколко години с маркетингови опити за демонстриране на разнообразие в реклами и на подиума например, като същевременно запазва статуквото, когато става въпрос за работните условия на своите работници, повечето от които са цветнокожи хора“ – каза Ел-Джед на „Ал-Монитър“.

Но тя каза, че това е вероятно да се промени, понеже модните компании се сблъскват с нарастващата взискателност от страна на инициативи като Хартата на модната индустрия за действия в областта на климата, създадена от Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC), лансирана през 2018 г. на COP24 в Полша с цел да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г. и да запази глобалното затопляне под 1,5 градуса.

Докато ESG рейтингите се разпространяват, инвеститорите все повече ще очакват компаниите да бъдат прозрачни в отношението си към всички свои работници във веригите за доставка, каза консултантът по устойчивост, в допълнение към това да разкриват своето влияние върху околната среда, усилия за декарбонизация, излагане на климатичен риск и планове за смекчаване на негативните ефекти.

Съзнателни потребители

Очаква се размерът на световния пазар на етична мода да нарасне от 6,93 милиарда долара през 2021 г. до 7,57 милиарда през 2022 г. според анализ на размера и растежа на пазара на етична мода.

Докато това все още е малък процент от 2,5 милиарда долара на цялата световна модна индустрия, докладва „МакКинзи“, това е разрастващ се пазар и той все повече привлича арабските потребители.

„Регионът на MENA със сигурност става по-заинтересован и по-активен в етичната търговия на дребно“ – каза Селесте ЛоТюрко, директор в услугите на правителството на PwC Близък Изток и обществения сектор.

Според доклад на PwC от 2022 г. около 75% от потребителите в Близкия Изток казват, че купуват от компании, които са съзнателни за околната среда, в сравнение в 54% в целия свят. Освен това близо 72% в сравнение с 55% в целия свят казват, че избират продукти с проследим и прозрачен произход.

Този начин на мислене на потребителите повлия и върху по-голямата модна индустрия и индустрията за продажби на дребно, каза ЛоТюрко. „Северноафриканските производители вграждат и разпространяват екологичността в своите текстилни и модни вериги за доставка. Мароканското правителство подбужда модните компании да бъдат сертифицирани за екологичност“ – добави тя.

ОАЕ е сред най-активните държави в екологичната мода, каза ЛоТюрко, която назначава съвети, които се стремят да развият екологична индустрия на дизайна и да осигури признание за своите дизайнери в региона, като заедно с това лансира инициативи като онлайн агрегатори, които събират употребявани луксозни стоки.

Оформяне на устойчивост

Манекените на Emergency Room Beirut вървят по платформата в унисон, за да представят финала на линията „Borderline“ на Арабската седмица на модата в Дубай, 15 октомври 2022 г. (Изображението е предоставено от Emergency Room Beirut)

Някои новооткрити марки чувстват, че отговорността за това да бъдат екологични все още лежи върху техните плещи с цялата си тежест в регионалната индустрия.

Основателят и дизайнер на Emergency Room Beirut Ерик Матю Ритър заяви пред „Ал-Монитър“, че работи с местни занаятчии в Ливан, като им плаща около десет пъти повече от стандартната заплата за производители на дрехи.

„Като екологична марка, винаги е много трудно да се докажем на пазар, който не е предназначен за нас“ – каза Ритър, описвайки допълнителните разходи и труд, необходими за поддържане на една истинска марка за бавна мода.

Бързата мода има огромен проблем – отпадъците. Според Световния икономически форум производството на дрехи се е удвоило през последните 15 години и при все това само 1% от тях се използва повторно за направа на нови дрехи.

За да допринесе за решението, Ритър създаде цяла собствена марка облекло от преработени материали, използвайки плата на стари дрехи, които събира от улиците на Бейрут и Триполи.

Докато казва, че да успяваш като екологична марка в индустрията, винаги е трудно, той е намерил насърчаване от събития като Седмицата на арабската мода в Дубай, където в последния ден е представил своята преработена и готова за употреба колекция, наречена „Borderline“, на подкрепяща и нарастваща аудитория.

Превод: Виола Родионова
Източник: Al-Monitor