Силно земетресение в Индонезия

0
185

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер на главния индонезийски остров Ява, предизвика свлачища и срутване на сгради. При земетресението са загинали най-малко 162 души, съобщи регионалният губернатор Ридван Камил.

Геоложката служба на САЩ съобщи, че земетресението, което е станало в късния следобед на 21 ноември, е било с епицентър в района на Чианджур, в провинция Западна Ява, на дълбочина 10 км. Районът на земетресението е гъсто населен и склонен към свлачища. Пострадали са десетки сгради, включително ислямски пансион, болница и други обществени обекти.  Кадри от Чианджур показаха училищна сграда с рухнал покрив, както и силно повредени къщи, в които тухлените стени са били съборени. В местната болница, претоварена от броя на жертвите, ранените са били лекувани навън, като някои от тях са лежали на матраци или одеяла на земята. Спасители и доброволци работиха до късно през нощта, за да се опитат да спасят други хора, които са били затрупани или ранени под отломките на срутените сгради. По-рано Индонезийската национална агенция за намаляване на последствията от бедствия (BNPB) съобщи, че по последни налични данни са загинали най-малко 62 души. Пред местните медии г-н Камил заяви, че около 326 души са били ранени при земетресението. Губернаторът на Западна Ява допълни, че повече от 13 000 души са били разселени от бедствието, а БНПБ съобщи, че над 2 200 къщи са били повредени.Трусът е усетен и в столицата Джакарта на около 100 км, където са евакуирани хората във високите сгради. Служител в офис на име Ахмад Ридван разказва пред информационна агенция Ройтерс: „Свикнали сме със земетресенията в Джакарта, но хората бяха толкова уплашени, че и ние се паникьосахме“ Метеорологичната агенция на Индонезия предупреди жителите в близост до центъра на земетресението да внимават за нови трусове. „Призоваваме хората засега да останат извън сградите, тъй като може да има потенциални вторични трусове“, заяви пред репортери директорът на агенцията Двикорита Карнавати.

Индонезия е особено уязвима на земетресения поради разположението си на тихоокеанския „огнен пръстен“ – най-сеизмично и вулканично активната зона в света.  Страната има история на опустошителни земетресения и цунами, като при земетресението на остров Сулавеси през 2018 г. загинаха повече от 2000 души.

Превод: Габриела Никова

Източник:https://www.bbc.com/https://www.theguardian.com/international