Сенатът на САЩ внесе законопроект за вдигане на ембаргото над Куба

0
699

 

Capitol-Senate
Снимка: Wikimedia Commons

В четвъртък американските сенаторе внесоха законопроект, който ще отмени повече от 50 годишното ембарго, което САЩ налага над Куба. Това е ясен знак, че отношенията между двете страни продължават да се затоплят. Това се случва около два месеца след като президентът Барак Обама разкри, че ще предприеме стъпки към нормализиране на отношенията с комунистическата карибска държава. По силите на Обама е да отмени ограниченията срещу Куба, но единствено Конгресът може да вдигне ембаргото.

Ако законопроектът бъде приет, се очаква той да позволи на американски компании да започнат някакъв бизнес в Куба. Друг законопроект на Сената, ще отмени забраната за пътуване. Законопроектът не се отнася за човешките права за искове за собственост срещу правителството на Куба.

Началото на ембаргото беше поставено през 1960г., а през 1962г. беше разширено до забрана на почти целия внос и износ между двете страни.

За представянето на законопроекта усилия обединяват двете партии в Конгреса. Сред спонсорите на законопроекта са сенаторите републиканци Джеф Флейк и Майк Ензи и сенаторите демократи Ейми Клобушар, Патрик Лехи и Ричард Дърбин. Твърди се, че и сенатор Деби Стабънау, също от Демократичната партия, е сред вносителите на законопроекта, но това не може да се потвърди преди обнародването на закона.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: Independent