Сирия: Агенции на ООН с призив за помощ, на фона на влошаващите се зимни условия

0
1087
01-16-2015Syrian_Refugees
Снимка: WFP/Joelle Eid

С влошаването на зимните условия в Близкия изток, нараства нуждата от „спешно“ допълнително финансиране, за да могат Организацията на обединените нации и други хуманитарни организации да достигнат до милионите сирийци, в затруднено положение, преди да е станало твърде късно.

„С идването на зимата станаха факт редица затруднения за сирийците, които вече се сблъскаха с търсенето на безопасен подслон и начини за изхранване, както и защита на семействата им от болести и излагане на риск,“ заяви Якуб Ел Хило, хуманитарен координатор на ООН за Сирия, в прессъобщение, публикувано в края на миналата седмица.

Изказването на г-н Хило е продиктувано от обстоятелствата, при които много сирийци станаха жертва на бруталната зимна буря, която засегна големи райони в Близкия Изток, също и понижаването на температурите под нулата.

При подготовката за зимния сезон, ООН и партньори стартираха план, който включваше помощ от 206 милиона долара, през октомври 2014 г., насочена към 3.3 милиона души в Сирия, която да им осигури одеяла и топли дрехи, гориво и парична помощ.

Въпреки това планът не получи нужното финансиране с още 70 милиона долара, според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

„След четири години на криза, способността на хората да се справят намалява, а нуждите продължават да растат. Въпреки че международната общност бе изключително щедра, финансирането не е пропорционално на нарастващите нужди,“ заяви г-н Хило.

На този фон, усилията за подпомагане на десетки хиляди сирийски семейства, блокирани в обсадения квартал Ал-Ва‘ер в Хомс, очертават една нова възможност, с помощта на конвои на ООН, превозващи храна за 75 000 души.

Пред репортери в Женева, говорителят на Световната продоволствена програма на ООН (WFP), Елизабет Бърс, обясни, че след обширните преговори първият конвой с 8500 хранителни провизии за семейства, бе осъществен на 15 януари, който подкрепи 42 500 цивилни. Останалите 6500 провизии за семейства, които биха подкрепили 32 500 души, ще бъдат доставени с два допълнителни конвоя през следващите дни.

Г-жа Бърс добави, че условията в Ал-Ва‘ер са  се влошили през последния месец, на фона на засилването на насилието и агресията, които са възпрепятствали всякакъв достъп до хуманитарни доставки. В допълнение, тя отбеляза, че тежките снежни бури, които покосили региона, са подхранили тревогите по отношение на влошаващите се хуманитарни условия за 250 000 жители, блокирани във вътрешността на квартала.

Г-жа Бърс повтори призива на г-н Хило за допълнително финансиране, като посочи, че само WFP се нуждае спешно от 214.5 милиона долара, за операциите си в Сирия и региона, от които 112.6 милиона долара са необходими, за да се отговори на потребностите от хранителна помощ през следващите четири месеца.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова