Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди публичното бичуване на блогър в Саудитска Арабия

0
1343
619062Rights_Commissioner
UN Photo/Jean-Marc Ferré

Върховният комисар на ООН за правата на човека призова Саудитска Арабия да спре наказанието на Раиф Бадави, онлайн блогър, осъден на публично бичуване заради „мирното му упражняването на правото му на свобода на мнение и изразяване,“ заявиха от Службата на Върховния комисар (OHCHR).

„Бичуването, по мое мнение, е форма на жестоко и нечовешко наказание,“ заяви Върховният комисар за правата на човека, Зейд Ра‘ад Ал Хюсейн, в пресъобщение, публикувано вчера (15.01.).

„Такова наказание е забранено, съгласно международното право  за правата на човека, по-специално Конвенцията против изтезанията, която Саудитска Арабия е ратифицирала,“ добави още той.

Според OHCHR, г-н Бадави бе осъден на 10 години лишаване от свобода, 1000 удара с камшик и глоба от 266 000 долара. Той бе бичуван публично 50 пъти, миналия петък (09.01.) и подлежи на бичуване отново днес, както и всеки петък, докато присъдата от 1000 удара с камшик, не бъде изпълнена.

Случаят на г-н Бадави е част от поредица съдебни преследвания на активисти от гражданското общество, в Персийския залив. В понеделник (12.01.) апелативният съд потвърди присъдата и на правозащитника и адвокат, Уалид Абу Ал-Кхаир, който бе арестуван на 15 април 2014 г., във връзка със застъпническите си дейности по правата на човека.

Обвинен в няколко престъпления, включително подбудителство на общественото мнение  срещу държавата и нейните хора; подкопаване на съдебните власти; подбуждане на международни организации срещу Кралството, с намерение да съсипе репутацията на Кралството; за създаване на нерегистрирана организация и за събиране и публикуване на информация, по силата на Закона за борба с киберпрестъпленията от 2011 г., присъдата на Абу Ал-Кхаир бе удължена от 10 на 15 години, след подадена от негова страна жалба.

„Обръщам се към Краля на Саудитска Арабия, за да упражни властта си, за да спре публичното бичуване и да помилва г-н Бадави, и спешно да преразгледа този вид изключително сурова санкция,“ добави г-н Зейд.

Комитетът на ООН срещу изтезанията – който съблюдава Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание – и Комитетът по правата на човека нееднократно изразиха притесненията си, относно използването на бичуване като наказание от страната на държави-членки и призоваха за неговото премахване. Действията по изпълнение на Конвенцията на Саудитска Арабия трябва да бъдат преразгледани от Комитета срещу изтезанията, през следващата година.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова