Сирия: Съветът за сигурност призова за достъп до Ярмук

0
1107
UN-Sicherheitsrat_-_UN_Security_Council_-_New_York_City_-_2014_01_06
Снимка: Wikimedia Commons

Съветът за сигурност на ООН поиска хуманитарен достъп до палестинския бежански лагер в Дамаск, съобщава БиБиСи.

Председателят на Съвета за сигурност, посланикът на Йордания в Организацията, Дина Кауар, призова за закрила на цивилните и хуманитарен достъп до животоспасяваща помощ.

Представяйки доклад пред Съвета, Пиер Крахенбюл, главен комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци в Близкия изток (UNWRA), е заявил, че ситуацията е „по-отчайваща от всякога“.

Посланикът на Палестина, Рияд Мансур, от своя страна, заявява, че спасяването на бежанците е топ приоритет на неговото правителство. Той апелира към членовете на Съвета, бежанците да бъдат преместени някъде другаде в Сирия или извън страната.

Според представител на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци, ситуацията в лагера е „повече от нехуманна.“ „Няма храна, няма вода, почти никакви лекарства. Хората се крият по домовете си, по улиците има боеве.“

Кървавият конфликт в Сирия, който вече навлезе в петата си година, е отнел живота на повече от 200 000 сирийци.

Борбата между силите, служещи на Башар Асад, противопоставящите се на режима му и „Ислямска държава“ доведе до напускането на повече от 11 млн. души от домовете им.

Бежанския лагер „Ярмук“ първоначално бива построен за палестинци, бягащи от Арабско-израелската война от 1948г. Преди началото на сирийската гражданска война, в лагера живеят повече от 150 000 бежанци, като те имат свои джамии, училища и други публични сгради. От 2012 г. обаче лагерът е обсаден.

 

Източник: BBC

Изготвил: Екатерина Димитрова