Руски хакери влязоха в системата на Белия дом

0
788

 

White_House
Снимка: Wikimedia Commons

Руски хакери проникнаха в компютърната система на Белия дом и получиха достъп до поверителна информация, включително детайли относно графика на президента Барак Обама. По думите на анонимни следователи хакери от Русия най-напред са пробили в мрежата на Държавния департамент и благодарение на това са получили достъп до системата на Белия дом. От Белия дом съобщиха, че достъп е бил получен само до некласифицирана информация.

Марк Строх, говорител на Съвета по национална сигурност, омаловажи събитието.

„Тази информация не се отнася за нов инцидент – спекулира се кой стои зад действията, насочени към некласифицираната EOP (Ethernet over Power) мрежа, които Белият дом разкри миналата година”, каза той. ”Ние приемаме много сериозно всяка подобна дейност. В този случай, както дадохме да се разбере още тогава, взехме незабавни мерки да оценим и намалим ефекта от тази дейност. Нашата позиция по въпроса остава същата, ние няма да коментираме въпросната информация, която приписва действието на конкретни актьори.”

Бен Родс, съветник по националната сигурност в Белия дом, каза „Не смятаме че нашите класифицирани системи са били изложени на риск”.

Официални лица от администрацията потвърдиха, че миналата година е имало кибератака над некласифицираната компютърна мрежа на Белия дом, но увериха, че не е имало пробив в класифицираните файлове. Те обаче отказаха да обвинят директно Русия, макар че признаха, че интересите ѝ я поставят сред заподозрените.

По времето на инцидента от Белия дом съобщиха: „ Нашите компютри и системи не са повредени, въпреки че някои елементи от некласифицираната мрежа бяха засегнати. Временното прекъсване и загубата на връзка за някои от нашите потребители е единствено резултат мерките, които взехме, за да предпазим системата си”.

Родс отказа да коментира съобщенията на пресата, казвайки „не потвърждаваме кибератака”. Най-общо той заяви „имаме класифицирани системи, които са сигурни”. Докато продължава да има заплахи, Белия дом ще продължава да укрепва своите системи, увери той.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: USA Today